ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Ionescu, cofondator al Kaiamo: Am fost nevoiţi să ne reconfigurăm, astăzi funcţionăm cu o cantină mutată în stradă, deşi noi înainte făceam fine dining

03.12.2020, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

În prezent, echipa Kaiamo mai este formată doar din 12 persoane, aproape la jumătate faţă de momentul de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Radu Ionescu, cofondator al restaurantului de fine dining Kaiamo, spune că perioada dificilă marcată de pandemia COVID19 i-a obligat să se adapteze noilor condiţii şi, astfel, bucătăria restaurantului s-a mutat la faţa localului, în stradă, unde nu mai serveşte mâncare sofisticată, ci produse tradiţionale româneşti. Astfel, de la un restaurant de fine dining au trecut la o cantină.

„Am fost nevoiţi să ne reconfigurăm cu totul, astăzi funcţionăm sub metoda unui protest culinar, cum l-am numit noi, bucătăria Kaiamo este mutată în stradă, dar sub o altă formă deoarece restaurantul nostru avea un specific de fine dining, oferea o experienţă completă, ceea ce nu am putut să ducem mai departe cu restaurantul închis. Fine diningul este despre acest scop unitar care nu a putut fi transferat în cutii de carton către oaspeţii noştri acasă, lipsea acel simţ tangibil şi a trebuit să ne reorientăm“, spune Radu Ionescu, cofondator al Kaiamo, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor. Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Astfel, restaurantul Kaiamo a ieşit în stradă sub denumirea de Kaiamo Kanteen, unde echipa prepară şi serveşte mâncare de cantină, produse tradiţionale româneşti. Radu Ionescu spune că pentru el şi pentru echipa restaurantului aceasta a fost o adevărată provocare, în contextul în care conceptul restaurantului Kaiamo era total diferit. Kaiamo Kanteen a fost deschis pe 20 noiembrie, iar lucrurile merg bine, astfel că şi numărul clienţilor a fost mare încă de la deschidere.

„Chiar dacă situaţia va reveni la normal, am plănuit împreună cu echipa să păstrăm acest concept, să îl păstrăm lângă Kaiamo, şi să fie sub această formă de manifect, astfel încât toţi oaspeţii care vor veni la Kanteen să vadă prin ce a trebuit să trecem ca să le oferim experienţa completă de fine dining cu care erau obişnuiti“, explică Radu Ionescu.

În prezent, echipa Kaiamo mai este formată doar din 12 persoane, aproape la jumătate faţă de momentul de dinaintea izbucnirii pandemiei. Deşi restaurantul nu a disponibilizat locuri de muncă, oamenii au hotărât să plece.

„Suntem în afara zonei de confort, toate lucrurile pe care le ştiam despre businessul nostru le-am pus într-un sertar şi l-am închis cu o cheie, nu se mai potriveşte nimic cu nimic. Atitudinea oamenilor vis-a-vis de experienţele de restaurant s-au modificat extrem de mult. Toată lumea trebuie să se regrupeze, să se reorganizeze, să înţeleagă că o să fie un new normal de acum încolo, iar noi am hotărât să facem acest pas pentru că ţinem la echipa noastră şi ne dorim foarte mult să supravieţuim până când ne vor permite autorităţile să funcţionăm“, spune Cezara Tănase, cofondator Kaiamo.

Ea este de părere că oamenii trebuie să comande acasă mâncare de la restaurante pentru că doar aşa această industrie va putea supravieţui.

„În momentul în care comandăm mâncare de la un restaurant nu susţinem doar restaurantul, ci susţinem un întreg lanţ de aprovizionare. Noi lucrăm cu ingrediente şi produse de sezon, acum 90% din produsele pe care le avem sunt din România“, precizează Cezara Tănase.

Cofondatoarea Kaiamo spune că de la începutul pandemiei şi până în prezent lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar în această perioadă au învăţat multe lucruri despre strategie, branding sau management, ceea ce i-a mai maturizat faţă de acum nouă luni.

„Am trecut într-o altă etapă, etapă în care am hotărât să ieşim în stradă şi să luptăm, nu putem să ştergem cu buretele 3 ani şi jumătate de muncă continuă, chiar dacă nu putem să oferim o experienţă de fine dining, oferim o altă experienţă“, spune Cezara Tănase.

Compania Kaiamo Concept a avut anul trecut afaceri de 3,1 mil. lei, acesta fiind primul an pentru care există date financiare.

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor