ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Răzvan Puchici, cofondator al Cumulus: Lucrurile merg mai departe, sunt doar câteva proiecte care se opresc sau investitori care îşi recalibrează planurile

21.06.2022, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Biroul de arhitectură Cumulus are în portofoliu proiecte din mai multe zone ale pieţei imobiliare, precum hoteluri, clădiri de birouri, ansambluri rezidenţiale, dar şi proiecte publice.

Răzvan Puchici, cofondatorul biroului de arhitectură Cumulus, unul dintre cei mai mari jucători din piaţă, spune că în pofida vremurilor incerte, proiectele imobiliare merg înainte, cu mici excepţii. E cazul unor investitori care au ales fie să le oprească, fie să le schimbe funcţionalitatea iniţială.

„Din punctul nostru de vedere, în piaţă lucrurile merg bine. Sunt doar câ­teva proiecte care se opresc sau investi­tori care decid să-şi recalibreze planuri­le, fie schimbând funcţiunile imobilelor, fie punând în aşteptare dezvoltările. Având în vedere că in­vestiţiile în real estate au o durată de viaţă destul de lungă, cei care ştiu să investească îşi dau seama că pregăti­rea unui proiect nu se poate face peste noapte, spune Răzvan Puchici în cadrul emisiunii ZF 15 mi­nute cu un antreprenor. Cum facem econo­mia să funcţioneze în continua­re, un proiect realizat de Ziarul Financiar şi Alpha Bank. Astfel, chiar dacă există riscul unei crize, investitorii de porto­foliu pregătesc de pe acum noile pa­riuri. Investiţia în studii este irele­vantă raportat la costul total al pro­iectului, şi atunci e mai bine să dai acum 4-6% din sumă, ca peste 3-4 ani să ai pro­dusul cu care să ieşi în piaţă, explică Răzvan Puchici.

El adaugă faptul că unele clădiri de birouri se transformă chiar şi parţial în blocuri de locuinţe, aceasta fiind una dintre urmările pandemiei, având în vedere că încă există angajaţi care lucrează de acasă sau în format hibrid. Proiectele care înainte nu aveau un mix de funcţionalităţi, acum au început să se adapteze noilor cerinţe din piaţă pentru a putea fi eficiente.

Biroul de arhitectură Cumulus are în portofoliu proiecte din mai multe zone ale pieţei imobiliare, precum hotelărie, clădiri de birouri, ansambluri rezidenţiale, dar şi proiecte publice. Cumulus reprezintă de fapt un grup de companii, format din divizia de arhitectură, partea de inginerie de structură, inginerie de instalaţii şi partea de project management. Deşi fiecare divizie are propria organizare, angajaţii colaborează între ei pentru realizarea proiectelor. Cumulus lucrează în mod constant la circa 30-40 de proiecte şi are un număr total de 100 de angajaţi.

Răzvan Puchici este de părere că piaţa locală de real estate nu este încă matură, existând mulţi investitori de conjuctură, care nu au o experienţă foarte mare în domeniu.

„România nu este încă o piaţă matură, încă sunt jucători de real estate cu portofolii mari şi experienţă foarte vastă care nu sunt prezenţi aici. Sunt câteva entităţi care au experienţă în domeniul acesta, dar sunt şi investitori de conjuctură, care au plus valoare din alte afaceri. Real-estate-ul pare că este un El Dorado, dar nu este chiar aşa. Mulţi şi-au rupt gâtul neştiind cum se derulează un proiect de real estate.“

Cumulus a realizat un studiu de piaţă, iar vedetele investiţiilor actuale în real-estate sunt ansamblurile rezidenţiale. Acestea mănâncă aproximativ 70-80% din valoarea totală a investiţiilor din piaţa de profil. Cu toate acestea, există interes şi în zona de retail şi industrial, unde există o serie de proiecte importante.

Răzvan Puchici precizează însă faptul că cele mai aşteptate investiţii sunt cele publice, în diverse clădiri precum teatre, muzee, primării sau săli polivalente.

„Acolo poţi să aduci plus valoare pentru că nu e miza foarte mare pe partea de profitabilitate, sunt bani publici. Investiţiile publice necesită un alt tip de calibrare, ca să poţi să oferi servicii de acest gen, trebuie să te antrenezi în zona asta. Noi avem un stadion la care am făcut studiul de fezabilitate şi acum este în procedura de încredinţare. Am mai avut proiecte mici, dar nu a fost o efervescenţă pe zona publică“, explică el.

Cumulus are în portofoliu şi hoteluri, biroul de arhitectură s-a ocupat de restaurarea fostei bănci Marmorosch Bank care a devenit hotelul Marmorosch Bucharest, Autograph Collection. Arhitectul spune că se simte o revenire a pieţei de ospitalitate.

„Există două tipuri de a aborda o investiţie, de a o face foarte profesionist sau nu. Clienţii noştri sunt cei care au lucrat cu branduri hoteliere (internaţionale Ð n.red.). Acolo, beneficiile sunt ceva mai mici, dar siguranţa şi know-how-ul sunt incontestabile. În cazul lor, ai caiet de brand şi implementezi o istorie de 50-100 de ani. Există şi acei investitori individuali care simt că hotelăria e o piaţă efervescentă şi dezvoltă cum cred“, mai spune Răzvan Puchici.

Grupul Cumulus este operat prin mai multe entităţi juridice, cea mai mare fiind Cumulus Architecture cu afaceri de 10 mil. lei anul trecut, plus 86%. Cumulus Dezvoltare, o altă firmă din grup, şi-a redus afacerile cu 83%, la 400.000 de lei.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor