ZF 15 minute cu un antreprenor

ZF 15 minute cu un antreprenor. Răzvan Vasile, fondatorul Castelului de Lut Valea Zânelor: Noi sperăm ca în 2021 să reuşim să deschidem hotelul, dar durează mult pentru că depindem de meşterii populari

21.10.2020, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Proiectul Castelul de Lut Valea Zânelor a început în 2014, iar un an mai târziu construcţia a fost finalizată, urmând ca interiorul viitorului hotel să fie terminat anul viitor.

Răzvan Vasile, fondatorul Castelului de Lut Valea Zânelor, spune că anul viitor are în plan deschiderea unităţii de cazare pentru turiştii care vor să se cazeze la hotel. Deşi partea exterioară a hotelului a fost finalizată în anul 2015, de atunci se lucrează la partea de amenajare a camerelor, iar acest lucru a durat mult timp din cauza faptului că obiectele de mobilier sunt lucrate de către meşterii populari din zona Transilvaniei.

„În 2013 s-a conturat ideea, iar un an mai târziu ne-am apucat de construit, iar în 2015 am ridicat hotelul, dar nici acum nu am terminat, mai avem de lucrat la interior. Sperăm ca anul viitor să reuşim să terminăm partea de interioare, foarte mulţi oameni întreabă de ce durează aşa de mult. Se lucrează hand-made, depindem foarte mult de furnizori, de meşterii populari. Dacă oamenii au fost încântaţi de exterior vrem să fie încântaţi şi de interior“, spune Răzvan Vasile, fondatorul Castelului de Lut Valea Zânelor, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Proiectul Castelului de Lut Valea Zânelor a început în momentul în care Răzvan Vasile şi soţia sa Gabriela au început să caute un loc departe de agitaţia oraşului, astfel încât să îşi poată construi o pensiune ca alternativă la viaţa din Bucureşti. După mulţi ani de lucrat în publicitate în Bucureşti, Răzvan Vasile a găsit în 2006 terenul pe care se află acum Castelul de Lut, şi a luat decizia să îl cumpere, iar opt ani mai târziu a început construcţia hotelului.

Totuşi, găsirea terenului a durat aproape un an pentru că antreprenorul îşi dorea ca acesta să fie mare, cu deschidere la un râu şi privelişte către munţi.

Deşi turiştii nu se pot caza la Castelul de Lut, aceştia îl pot vizita, încă din 2016, momentul în care au început oamenii să descopere acest loc.

Preţul unui bilet de acces este de cinci lei.

Complexul format din castel, viitorul restaurant şi celelalte spaţii amenajate se întinde pe o suprafaţă de 7.600 de metri pătraţi, fiind amplasat la jumătate distanţei dintre Făgăraş şi Sibiu.

„Noi puteam să deschidem restaurantul anul acesta, dar nu am vrut să facem asta din cauza faptului că am observant că oamenii sunt mult mai rezervaţi în a consuma. Pandemia s-a resimţit în sensul că au venit oamenii, dar nu au mai consumat la noi la terasă, doar ne-au vizitat“, spune Răzvan Vasile.

Antreprenorul spune că s-a gândit să meargă înainte doar cu partea de vizitare, fără să mai deschidă o unitate de cazare pentru turişti, dar a decis să îşi continue proiectul iniţial. Odată cu deschiderea hotelului, la partea de vizitare se va renunţa.

La finalizarea amenajărilor interioare, hotelul va avea 10 camere, dintre care patru apartamente şi şase camere duble unde turiştii se vor putea caza. Deşi în anii trecuţi Castelul de Lut a fost vizitat de mulţi turişti străini, anul acesta din cauza restricţiilor au venit foarte puţini străini, totuşi lipsa acestora a fost compensată de turiştii români care au preferat să îşi facă vacanţele în ţară. Într-un an normal, spune antreprenorul, vin câteva zeci de mii de oameni să viziteze locul.

Răzvan Vasile este de părere că turismul românesc se schimbă, iar în ultimii ani antreprenorii din turism au reuşit să facă proiecte interesante astfel încât să atragă turiştii.

„Pe zi ce trece apar proiecte noi, proiecte care mă surprind şi arată foarte bine. Antreprenorii au înţeles că trebuie să faci altceva şi cred că ia foarte mult amploarea ideea de individual. Eu cred că noi ca ţară putem să oferim asta, dar antreprenorii au nevoie şi de sprijin din partea autorităţilor, dar şi a companiilor de utilităţi“, explică Răzvan Vasile.

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF 15 minute cu un antreprenor
ZF 15 minute cu un antreprenor