ZF 24 de ani

Claudiu Cercel, Director General adjunct, BRD Groupe Société Générale , despre anul 2020

22.11.2022, 18:40

Sunt patru factori care m-au determinat să aleg anul 2020, chiar dacă au fost mulţi ani provocatori, disruptivi chiar, în parcursul meu profesional în banking: în primul rând volatilitatea extremă pe care au cunoscut-o pieţele financiare după debutul pandemiei în Occident, fără precedent după 1990.  Apoi, un nou mod de lucru în sălile de trading ale băncilor sau ale altor actori financiari instituţionali.

acă până atunci ar fi fost de neconceput să ne gândim la “work from home” într-un domeniu atât de sensibil, acesta a devenit realitate şi încă foarte rapid. Iar acest nou sistem este aplicat parţial şi în prezent. În al treilea rând, schimbarea paradigmei dominante cu privire la globalizare. Acel an a dat startul dezabsolutizării conceptuale a lanţurilor economice lungi, independente de geopolitică, şi a iniţiat o tendinţă către blocuri economice în care regionalizarea, “friendshoring-ul” şi asocierea pe bază de valori comune de societate şi instituţionale devin referenţiale de decizie în legătură cu restructurarea sistemelor de afaceri.

Şi, în fine, cantitatea fără precedent de bani puşi pe piaţă prin quantitative easing de către principalele bănci centrale occidentale. În numai doi ani, bilanţurile acestora au crescut cu mai mult de 10 trilioane de dolari. Această imensă creaţie monetară a stabilizat atunci economiile lumii, dar este principalul combustibil al marii inflaţii pe care o trăim astăzi.

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022