ZF 24 de ani

Octavian Radu, proprietarul grupului Octra Holding, despre anul 2002

17.11.2022, 00:05

M-am tot gândit ce să aleg şi, cu greu, am optat pentru un moment critic personal, dar care a limpezit o situaţie complexă de business. Anul 2004 m-a prins cu businessurile extrem de încurcate: vândusem unor francezi 60% din RTC, Antalis, TCE şi Rimobi, unor greci 76% din Inform Lykos şi mă chinuiam de unul singur cu Diverta, care avea un viitor incert.

De francezi voiam să mă despart printr-o divizare asimetrică, voiau şi ei, dar mă plimbau de mai mulţi ani. Nicăieri nu îmi vedeam viitorul, mi-aş fi dat demisia imediat, dar nu puteam să-mi abandonez propria firmă. Eram chinuit, ceea ce nu prea îmi stă în caracter.

Pe acest fond, în octombrie 2002 am făcut un (uşor) accident vascular cerebral. În cele câteva ore petrecute în spital (am cerut externarea pe proprie răspundere, căci spitalul mai rău te îmbolnăveşte) am căpătat o determinare pe care nu o avusesem înainte: i-am informat pe francezi că dacă nu facem divizarea până la 31.12.2004, de la 01.01.2005 trebuie să-şi caute alt CEO. Riscam astfel viitorul propriilor mele firme, dar AVC-ul mă învăţase să prioritizez lucrurile diferit. În mai puţin de două luni am reuşit să închid un deal complex, care se tărăgăna de mai mulţi ani.

Fară legătură directă cu povestea de mai sus, dar foarte important pentru mine: oricând fac ceva (şi aşa mi-am învăţat şi copiii şi directorii) mă întreb: „cum m-aş simţi dacă ceea ce fac mâine, ar apărea pe prima pagină a ZF?”. Această întrebare m-a ajutat adesea să fac alegeri corecte.

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022