ZF 24 de ani

Sergiu Manea, CEO al BCR, despre anul 1998

17.11.2022, 00:05

Temele abordate astăzi de Ziarul Financiar, la 24 de ani de la lansare, includ transformarea digitală şi economia verde, impactul companiilor în societate, rolul guvernanţei şi nevoia de reformare a sistemelor astfel încât să servească tuturor părţilor implicate. Pentru mine, aceste subiecte împreună cu majoritatea schimbărilor cu sens din societate din ultimii ani, dar şi cu multe dintre proiectele în care cred, îşi au fundamentul la sfârşitul anilor ’90.

1998 este un reper personal şi profesional, marcat de începutul erei dotcom, care s-a aflat sub semnul unei alte mari crize a acelor timpuri. A fost începutul unei perioade de transformări radicale şi a schimbat modul în care lumea întreagă se raportează la business. De altfel, multe dintre lucrurile pe care astăzi le luăm ca atare, precum dezvoltarea comunicaţiilor de masă, în ciuda acelui boom şi declin de-atunci, democratizarea accesului la informaţii, schimbarea arhitecturii în relaţiile internaţionale prin apariţia Chinei şi a Indiei ca puteri economice, globalizarea şi creşterea concurenţei de business, care a generat fuziuni şi achiziţii de companii, dar şi noi domenii de activitate şi strategii de afaceri, sunt rezultatul acelor ani.

Mai multe decât atât, „dotcom bubble” este un scenariu de oportunitate, care ne arată cum putem valorifica orice context, chiar şi pe cele pe care le considerăm de criză. Dacă astăzi industria tech este una dintre cele mai dinamice şi mai importante ramuri ale economiei, iar noi discutăm despre avansul AI şi al automatizării, despre IoT şi data science, dezvoltarea nanotehnologiilor şi a tehnologiilor cuantice, atunci asta se datorează acelui moment. Sfârşitul anilor ‘90 înseamnă şi începutul giganţilor digitali, care şi-au impus serviciile şi produsele pe piaţă şi au schimbat modul în care trăim şi simţim astăzi inovaţia. România, de altfel, beneficiază de pe urma acelui context fiind o pepinieră de talente în IT&C şi o piaţă cu o suită de actori emergenţi în domeniu.

„1998-1999, cu toate momentele de mărire şi decădere, este perioada care a adus pe agenda publică calitatea vieţii în societate. De la beneficiile inovaţiei cu posibilitatea de a simplifica proceduri de lucru şi de a câştiga timp personal la orientarea spre nevoile clienţilor, precum şi echilibrul între câştig propriu şi bine comun. Iar eu sper că 1998 a însemnat pentru noi toţi naşterea României Tech Nation.”

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022