ZF 24 de ani

Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank România şi director general al Reţelei Internaţionale Alpha Bank, despre anul 2001

17.11.2022, 00:05

Îmi plac întotdeauna invitaţiile ZF pentru că au un amestec de istorie personală, poveste şi în acelaşi timp semnificaţie atât pentru noi, cât şi pentru piaţa financiară din România, pentru că ZF a fost în toţi aceşti 24 de ani letopiseţul dezvoltării acestei pieţe.  Nu cred că s-a întâmplat ceva semnificativ în piaţa financiar-bancară din România ultimilor 24 de ani fără ca acel eveniment să nu se regăsească în paginile ZF.  Aşa că m-am aşezat temeinic pe tema sugerată de ZF, şi anume să alegem unul din ultimii 24 de ani şi să sugerăm în câteva rânduri de ce a fost el important pentru noi, pentru business, un an-reper cum spune ZF, care ne-a marcat cariera şi nu numai. Nu este o temă uşoară, pentru că la o primă analiză, aproape în fiecare din ultimii 24 de ani am avut de luat decizii importante cu impact pe cariera personală sau pe destinele companiilor unde am activat. Dar pentru că este o invitaţie cu parfum aniversar, am decis să-mi simplific semnificativ tema şi am anulat dintr-o mişcare toţi anii de criză cu toată suita lor de decizii strategice şi poziţionări la riscuri ştiute sau doar bănuite, şi nu a fost mică mirarea când am văzut că am rămas doar cu câţiva ani la care mă pot referi fără să greşesc. Dintre aceştia am ales să aduc în prim-plan anul 2001, anul când noi, la Alpha Bank, am lansat primul credit ipotecar din România - Alpha Housing 810. Povestea este destul de cunoscută, dar ca să-i dau o anumită prospeţime, o să mă refer la contextul personal. La începutul anului 2001 preluasem poziţia de vicepreşedinte executiv retail al Alpha Bank România făcând un pas semnificativ în dezvoltarea personală, şi anume să renunţ la cariera din piaţa de capital, pe care o urmărisem până atunci, deşi tocmai fusesem ales preşedinte al comitetului director al BVB, şi să devin bancher comercial cu obiectiv clar de a dezvolta amprenta de retail a băncii.

Trebuie spus că în 2001 retailul bancar era o poveste frumoasă, fără conţinut însă - nu aveam produse de creditare pentru persoane fizice, decât cu recurs pe companiile angajatoare, sucursalele băncilor erau puţine şi nu aveam o acoperire naţională în sensul pe care îl înţelegem astăzi. Pe de altă parte, înţelegeam cu toţii, urmărind alte pieţe, că nevoia de creditare pe acest segment o să crească. Primul produs de creditare ipotecară s-a născut din pasiunea unui colectiv mic de la Alpha Bank România care a definit primele trăsături ale unui produs adresat persoanelor fizice fără recurs pe companiile angajatoare pe un termen de 10 ani, asta în condiţiile în care piaţa credita companiile în principal pentru capital de lucru, iar creditul de investiţii rareori depăşea 3 ani.

Nu se putea ca lansarea unui astfel de produs să treacă nemenţionată în ZF, iar ZF a făcut mai mult decât atât, astfel încât pe 12 noiembrie 2001 Alpha Bank primea premiul pentru cel mai accesibil produs: Alpha Housing Loan 810, la categoria Bănci, în cadrul galei primelor premii ZF „Partea Leului”.

Începea astfel istoria creditului ipotecar în România.

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022