1998: Lansarea Ziarului Financiar a avut loc în noiembrie 1998 la Banca Naţională. Guvernatorul Mugur Isărescu a spus atunci:
„Economie de piaţă nu se poate face fără ceea ce numim cultură de piaţă. Să ştii să citeşti pieţele, să ştii să interpretezi datele, să ştii să comunici şi să ştii să reacţionezi normal pentru o economie de piaţă. O generaţie întreagă de manageri şi antreprenori a crescut odată cu Ziarul Financiar. Pentru ei, ZF-ul este un barometru, o provocare permanentă de a fi mai buni, de a fi oglinda dezvoltării lor.“
1999: Dacia merge la Renault. Preluarea Automobile Dacia de către grupul francez Renault în anul 1999 este una dintre cele mai cunoscute privatizări realizate de vreun guvern postdecembrist în România.
2000: Prăbuşirea FNI. Cel mai răsunător faliment din România, căderea FNI, în care peste 300.000 de investitori şi-au pierdut peste noapte economiile, a zdruncinat pentru ani buni încrederea românilor în orice fel de instituţii de economisire.
2001: Mittal cumpără Sidex Galaţi. În mai 2001, Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a primit o singură ofertă pentru privatizarea combinatului de la Galaţi, din partea LNM Holdings, parte a grupului Mittal Steel, pe atunci concurent direct al Arcelor, cele două companii fuzionând mai târziu. Astfel, LNM Holdings a preluat 91,6% din acţiunile Sidex Galaţi de la APAPS în schimbul sumei de 70 milioane de dolari.
2002: Fără vize în UE. Eliminarea vizelor pentru călătoriile în Uniunea Europeană, la începutul lui 2002, a fost pentru cetăţeanul român de rând un moment mult mai important decât aderarea la Uniunea Europeană.
2003: Euro trece de 40.000 de lei vechi. Deprecierea leului atinge apogeul: euro trece peste pragul de 40.000 de lei vechi. FMI soma guvernul Năstase să ţină strâns deficitului bugetar şi să continue restructurarea întreprinderilor de stat cu pierderi. Marea miză pentru anul următor era reducerea inflaţiei până la o singură cifră.
2004: OMV cumpără Petrom. “Cine controlează Petrom controlează economia, controlează şi politica”, spunea fostul premier Adrian Năstase pe 23 iulie 2004, ziua în care statul şi-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare: vânzarea Petrom către grupul austriac OMV.
2005: Vânzarea BCR. Preluarea BCR a fost cel mai costisitor pariu al austriecilor de la Erste pe creşterea din Europa Centrală şi de Est, aceştia acceptând să plătească 3,7 miliarde de euro pentru a obţine controlul băncii.
2006. Terapia Cluj merge la Ranbaxy. Cu un an înainte de integrarea în Uniunea Europeană, grupul indian Ranbaxy a cumpărat producătorul de medicamente Terapia din Cluj pentru care i-a plătit fondului de investiţii Advent International 324 mil. dolari. Pentru indieni, achiziţia a însemnat intrarea pe piaţa europeană.
2007: Integrarea în UE. Anul 2007 va rămâne în istoria postdecembristă ca momentul aderării României la Uniunea Europeană.
2008: Debutul crizei. “Cea mai neagră zi” – a fost titlul de deschidere pentru ZF într-o zi din toamna anului 2008, dar începând din septembrie 2008 fiecare zi în care bursele erau la pământ aducea mirosul recesiunii tot mai aproape. Iar în 2009 ea a lovit din plin.
2009: Acordul cu FMI. Pentru a face faţă crizei financiare şi economice mondiale, România a convenit în primăvara anului 2009 asupra unui pachet de finanţare externă de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE), Banca Mondială şi BERD în sumă de 19,95 mld. euro.
2010: Lovitură pe piaţa muncii. Anul 2010 poate fi considerat anul de coşmar pentru piaţa muncii din România: şomajul a ajuns la un nivel record, din economie dispărând 260.000 de angajaţi în cel mai rapid ritm de concediere făcut de mediul privat.
2011: Pleacă Nokia. Decizia Nokia de a închide fabrica de la Jucu (Cluj) unde asambla telefoane mobile de 1,6 mld. euro pe an şi de a concedia circa 2.200 de salariaţi a picat ca un trăsnet în mediul economic şi politic. Grupul avea doar trei ani de prezenţă în România
2012: Pariu de 1,1 mld. euro pe regiune. Grupul francez Auchan, controlat de familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, a cumpărat la fi nalul lui 2012 de la grupul german Metro hipermarketurile Real de pe patru pieţe europene - Polonia, România, Rusia şi Ucraina - pentru care a plătit 1,1 mld. euro
2013: Data de 12 noiembrie 2013 a rămas în istoria Bursei de Valori Bucureşti şi a României ca ziua în care a avut loc cea mai mare listare din ultimul deceniu până la acel moment: Romgaz, producătorul de gaze evaluat la 3 miliarde de euro, a devenit companie publică prin listarea acţiunilor la bursă.
2014: Consolidarea sistemului bancar. Preluarea Volksbank de către Banca Transilvania a fost cea mai importantă mutare din 2014 în serviciile financiare, dar consolidarea sistemului i-a mai avut în prim-plan şi pe ungurii de la OTP, care au preluat Millennium. Tot în 2014 au fost finalizate şi achiziţia Nextebank de către Axxess Capital, precum şi preluarea portofoliului de clienţi corporate ai RBS de către UniCredit.
2015: Retailul, marele angajator. Retailerul alimentar Kaufland, parte a grupului german Schwarz (familia mai deţine şi reţeaua Lidl), devenea cel mai mare angajator privat din economie, după datele din 2014, detronând OMV Petrom, compania care a fost în mod tradiţional cel mai mare angajator privat în ultimii ani.
2016: MidEuropaPartners cumpără lanţul de magazine Profi de la Enterprise Investors în cea mai mare tranzacţie făcută până în ziua de azi de un investitor financiar pe piaţa din România. Valoarea tranzacţiei a fost de 533 mil. euro.
2017: PIB la galop. România a avut în 2017 o creştere economică de 6,9%, cea mai mare atinsă după criza din 2008, rezultat care a dus PIB-ul la 859 mld. lei (188 mld. euro), cu industria pe primul loc raporat la contribuţia la formarea PIB-ului.
2018: România la 100 de ani. În an centenar, Ziarul Financiar a reunit clasa de business locală printr-un maraton de evenimente sub sigla „România, 100 de ani de business, 100 de idei să creştem”, care a ajuns în cele mai mari oraşe din ţară. 57 de speakeri au fost prezenţi în cadrul şirului de evenimente la care au asistat peste 1.500 de oameni.
Redăm mesajul de atunci al lui Horia Ciorcilă, preşedinte al Băncii Transilvania: „La mulţi ani, România! Curaj tuturor românilor! Suntem o naţiune tânără, dar parcursul european ne oferă stabilitate şi apartenenţă la o familie mare şi cu tradiţii puternice. Salutăm integrarea noastră europeană, ca fiind cea mai importantă realizare a României după război. Pentru următorii 100 de ani avem nevoie de mai multă unitate, ambiţie şi încredere ca să ducem România acolo unde ne dorim cu toţii.“
2019: Anul record în retail. Peste 400 de magazine din retailul modern şi-au deschis porţile în 2019, acesta fiind cel mai bun an din istoria comerţului modern local, istorie care a început să se scrie în 1996 odată cu deschiderea primelor unităţi Metro Cash & Carry.
2020: Pandemia de Covid-19. Anul care a schimbat radical mediul de business, în care lumea întreagă s-a regrupat pentru a face faţă unui pericol care nu a fost anticipat. PIB-ul României a scăzut cu 3,9%. Industria, comerţul şi agricultura au contribuit negativ la evoluţia economiei, în timp ce construcţiile au bifat o contribuţie pozitivă. În valoare, PIB-ul a fost de 1.053 miliarde lei.
2021: listarea UiPath la New York. Producătorul de roboţi software a strâns peste 1,3 mld. de dolari de la investitori la un preţ de 56 de dolari pe acţiune. După listare însă, capitalizarea UiPath a luat-o serios la vale.
2022: Achiziţia de către Romgaz a participaţiei Exxon în Marea Neagră, de departe cea mai mare preluare realizată de o companie deţinută de stat. Valoarea acordului ajunge la 1 miliard de euro.
Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE