ZF 24 de ani

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase companii din România, în cadrul Galei ZF 24 de ani. Primele 10 companii din economie au în total o valoare de peste 44 mld. euro

24.11.2022, 22:26 Autori: Alex Ciutacu , Ştefan Stan

Ziarul Financiar a premiat joi, 24 noiembrie, în cadrul galei ZF 24 de ani, cele mai valoroase companii din România, şi a acordat o serie de premii speciale.

Anul acesta, valoarea totală a primelor 10 companii din economie se ridică la 44,16 mld. euro, în scădere faţă de anul trecut, după doi ani grei de pandemie şi aproape un an de război. În 2021, valoarea totală a primelor 10 companii din economie se ridica la aproximativ 56 mld. Euro.

Lista premiilor speciale înmânate de ZF: 

1. Alpha Bank - Sergiu Oprescu, Preşedinte Executiv al Alpha Bank România şi Director General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank

Mulţumesc, mă simt extrem de onorat şi în acelaşi timp emoţionat. Înţeleg că este un premiu care adresează de fapt şi de drept mai multe valenţe, şi personală şi instituţională, dar pentru că m-a introdus Fini ca un cititor fidel trebuie să spun că pentru mine ZF este ziarul cu parfum de cafea, este întotdeauna servit alături de o cafea şi în acelaşi timp este şi letopiseţul businessului românesc în ultima perioadă. Am fost foarte atent la discursul domnului Sârbu pentru că, realitatea este, şi mi-am dat seama în timp ce domnia sa avea speechul, că societatea românească are această lipsă de încredere, această lipsă de liant, liantul suprem într-o societate. Este ceea ce dvs reuşiţi să faceţi de fiecare dată când ZF apare, de fiecare dată când prezentaţi un nou succes, sunteţi unul din foarte puţinele ziare care scrieţi despre succese. Sau foarte puţine canale mediatice care adresează succesul şi cred că această doză de încredere pe care o daţi la nivelul societăţii este foarte bună, foarte utilă. 

Vă felicit pentru cei 24 de ani. Îmi aduc aminte de discuţia cu Fini în calitate de redactor la Mediafax la vremea respectivă când îmi spunea că o să apară Ziarul Financiar. Începi să îţi dai seama că eşti în altă zonă de vârstă când la un eveniment care celebrează 24 de ani ai fost martor la creare. 

2. Orange România - Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships And Wholesale Director, Orange Romania: 

Mă bucur să mă văd la gala ZF, publicaţia de referinţă a businessului din România, mulţumim pentru premiu, îl vedem ca o pe o recunoaştere a eforturilor noastre de zi cu zi. 

Anul 2022 a fost unul aniversar pentru Orange. Aniversam 20 de ani de când suntem Orange, mai mult, anul acesta am mai avut două evenimente importante, am făcut rebrandingului serviciilor fixe şi am participat cu succes la licitaţia de spectru care s-a încheiat acum câteva săptămâni. Atât la licitaţia de spectru cât şi în ce facem zi de zi noi avem ca obiectiv să reconfirmăm angajamentul pe teremne lung în România pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. 

3. BVB - Radu Hanga, Bursa de Valori Bucureşti: 

Vă mulţumesc tare mult, felicitări pentru cei 24 de ani. 

Aş vrea să preiau mesajul pozitiv al domnului Goldin şi să ating două puncte pe care le-a atins unul domnul Sârbu, cu felicitările noastre, îmi place să aud un ton mai pozitiv. 

Auzeam că am fi vrut să fim la 400 mld. euro ca şi PIB, mă uitam la Germania, între 2000 şi 2022 s-a dublat PIB-ul pe cap de locuitor, Polonia a crescut cam de 4-4,5 ori, China de 13 ori. România este la 15.000 şi a crescut de aproape 10 ori. Dacă eram la cele 400 de miliarde eram pe locul 1 şi toată lumea vorbea de evoluţia României. Am făcut lucruri mari. 

Dacă ne-am duce în urmă cu 20 de ani şi ne-am uita la poza cu librăria goală într-un mall (n.red. speech Sorin Pâslaru) mallul nu era, librăria nu era, noi citeam mult mai puţin şi cred că libraria există pentru că noi creştem. 

4. Vodafone România - Alexandra Olaru, Director Legal & Corporate Affairs, Vodafone Romania: 

Mulţumesc foarte mult. Este şi pentru mine o mare bucurie să fiu aici. În profesia mea, să ai un articol publicat în ZF este o onoare. Mulţumesc ZF pentru cei 24 de ani. Mulţumesc ZF că este o companie care refuză să stea pe loc, este de 24 de ani în România, şi este o companie care crede că viitorul este dincolo de conectivitate, dincolo de ceea ce industria a demonstrat cu prisosinţă că poate face, că viitorul este în soluţii inteligente, de telemedicină, în soluţii de viaţă. 

5. Mercedes-Benz România: Oliver Wurtz, CFO, Mercedes Benz

Mă bucur să fiu pe scenă să primesc acest premiu. Am văzut multe transformări şi schimbări de strategie în anii de când sunt cu Mercedes, dar în ultimii ani vedem o schimbare mai mare decât în ultimii 160 de ani. Din 2021, investim 7 mld. euro pe an, adică aproximativ 60 de miliarde de euro în următorul deceniu, cel mai mare buget din industria automotive, să tranzitam de la o companie auto într-o companie de tehnologie. În industria noastră, luxul merge doar cu inovaţie tehnologică. Luxul cere inovaţie şi tehnologie de ultimă generaţie. Avem o echipă minunată, avem produse fantastice şi sunt încrezători că ne vom atinge în curând scopul de a fi lideri în sectorul tech auto.  

6. BCR - Ionut Stanimir, Director Marketing, BCR: 

Mulţumesc ZF, trebuie să spunem că educaţia financiară în România a început cu Ziarul Financiar. Trebuie să spun că lecţiile le învăţăm de cele mai multe ori din controverse, de care am avut nu puţine. Pentru că reprezint colegii mei, mai ales cei care fac Şcoala de Business. Regula de bază este 50-30-20. 10 ani am învăţat din greşeli. Urmează 10, poate 20 de ani, în care nu ne mai putem permite să învăţăm din greşeli, avem tot ce ne trebuie. Avem IT, avem agricultură şi avem lecţiile învăţate alături de ZF. 

 7. Samsung Romania - Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance Samsung România: 

Mulţumesc frumos, felicitări tuturor premianţilor din această seară şi tuturor companiilor care sunt aici. Primesc acest premiu în numele Samsung şi sunt recunoscătoare pentru ce arată, pentru că se vede şi munca noastră din spate, atât a departamentului pe care îl reprezint cât şi al întregii companii. Noi ne dorim stabilirea unor standarde ridicate în ceea ce priveşte conformitatea cu legislaţia aplicabilă şi cu bunele practici, într-un mediu atât de dinamic şi activ cum este cel al tehnologiei în care activăm. 

8. Niro Investment Group - Anca Simionescu, Director General, NIRO Investment Group: 

Bună seara şi mulţumim foarte mult că ne-aţi invitat alături de dumneavoastră. SUntem mândri de acest premiu, o parte din colegii mei sunt aici. Vedem acest premiu ca o recunoaştere a parcursului companiei noastre, care a plecat ca o mică afacere de familie în 1993, ira pe parcursul a 3 decenii am reuşit să devenim un grup de investiţii puternic, cu un vast portofoliu. Suntem profund români, suntem 100% companie cu capital românesc, avem valori şi credem în economia românească. Ne dorim să punem România pe harta internaţională şi dorim să o putem face în cel mai scurt timp.  

9. Roca Investments - Rudolf Vizental, CEO, Roca Investments: 

Roca investments, în urmă cu cinci ani, avea un milion de euro capital şi nu aveam deloc experienţă în private equity. Anul viitor ne pregătim să depăşim milestone-uri de 100 mil. euro evaluare după 4 runde de evaluări succesive. Întrebarea este cum este posibilă această evaluare pentru nişte outsideri într-o lume a specialiştilor. Reţeta e simplă de spus, nu de aplicat: am fost foarte atenţi la ce se întâmplă în piaţă, la nevoile antreprenorilor, la specificul local şi la cultura românească. Avem o primă generaţie de antreprenori care şi-au pornit business-urile dar nu au asigurat foarte bine succesiunea, şi apoi avem o nouă generaţie care s-a orientat spre zona de tech şi zona de influencering, cu o rezistenţă înspre a ieşi pe plan internaţional. Am căutat soluţii de management pentru a rezolva succesiunea, am stabilit strategii de dezvoltare internaţională şi ne-am focusat pe colaborare. Mulţumesc colegilor mei din Impetum şi Roca Management pentru modul în care se identifică cu acest proiect şi cu aceste valori. 

10. Profi - Călin Costinaş, Deputy CEO, Profi: 

Mulţumesc frumos, mulţumesc ZF pentru eveniment, la mulţi ani pentru cei 24 de ani. Profi este o companie mai tânără, are doar 22 de ani. Noi suntem cel mai mare angajator din România, mulţumim colegilor mei, pentru că rezultatele se datorează lor, mulţumim celor peste 2000 de colaboratori şi peste 1,3 mil. Clienţi care ne calcă pragul zilnic. Un lucru pe care puţini îl cunosc, anul trecut, Profi a cumpărat peste 94% din produsele noastre din România. Cumpăraţi produse româneşti, din supermarketul, de la producători, economia poate să crească cumpărând produse româneşti. 

11. CEC Bank - Adina Călin, director al diviziei de produse şi servicii CEC Bank: 

Bună seara, recunosc că în această seară nu mă aşteptam să urc pe scenă. Vă mulţumim foarte mult pentru premiu. Acest premiu vine pentru noi într-o zi extrem de specială. Noi, la CEC Bank astăzi, pe 24 noiembrie, împlinim 158 de ani, practic, ne-am înfiinţat de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza şi suntem de atunci alături de români şi de România. Noi suntem acum într-un program masiv de transformare al băncii, vrem să pregătim banca şi pentru următorii 150 de ani. Împreună am reuşit să mergem în toată ţara şi să vedem foarte mulţi antreprenori, să îi vedem la faţa locului şi să vedem problemele reale cu care aceştia se confruntă.

Topul celor mai valoroase companii din România în 2022 

10. Nuclearelectrica.

Este evaluată la 2,4 mld. euro, în scădere uşoară faţă de 2021. Activează în cel mai fierbinte domeniu din economie – energia. Este listată pe Bursa de la Bucureşti, dar este controlată majoritar de Ministerul Energiei. Este singurul producător de energie nucleară din România. 

Dan Niculae, Director Financiar:

Aş dori să mulţumesc în numele Nuclearelectrica pentru acest premiu, pentru Ziarul Financiar, este o onoare să fiu aici să reprezint compania în această seară, reprezeintă o recompensă pentru întrgul colectiva al Nuclearelectrica, pentru că furnizează energie pentru unul din 5 becuri din România.

De asemenea, suntem recunoscuţi la nivel global drept unul dintre cei mai performanţi operatori de centrale nucleare. Mulţumesc Ziarului Financiar şi celor 2500 de colegi pentru acest premiu, care, împreună, creează un viitor durabil pentru România. 

Nuclearelectrica ar putea ajunge cea mai valoroasă companie din România în 5 ani. 

9. Automobile Dacia 

Este de departe cel mai cunoscut brand românesc din lume, făcând înconjurul globului din Cuba în Franţa şi din Namibia în Japonia. Deşi este deja o marcă internaţională, povestea acestei companii începe într-un mic oraş din judeţul Argeş, la Mioveni. Aici a fost şi încă este acasă pentru Automobile Dacia, a noua cea mai valoroasă companie din economie, evaluată la peste 2,4 mld. euro în acest an.

Mihai Bordeanu, Director General Automobile Dacia:  

Aş vrea să mulţumesc echipelor Dacia în primul rând, oamenilor de la Mioveni, datorită lor nu doar că vindem mai mult dar producem mult mai mult decât anul trecut. Aş vrea să mulţumesc inginerilor din Renault Technologie Roumanie, cel mai mare din grup, după cel din Franţa. Aş vrea să mulţumesc designerilor care fac maşini mai cool în fiecare ani. 

 România nu e calificată la Campionatul Mondial, nu avem echipă nici la CM, nu am avut nici la Euro, dar avem o marcă auto care se situează pe podium în ce priveşte vânzările auto şi aceasta este Dacia. 

8. Kaufland România 

Operează pe piaţa românească de aproape 18 ani. A intrat în plan local în 2005, când şi-a deschis un supermarket cu preţuri mici la Obor. Astăzi, lanţul de hypermarketuri numără mai bine de 155 de locaţii în toată ţara. Pentru prima oară în top 10 cele mai valoroase companii din România, pe poziţia 8, cu o valoare de aproape 2,5 mld. euro - Kaufland România. 

Valer Hancaş - Corporate Affairs & Communication Director · Kaufland Romania & Moldova: 

Aş transforma puţin valoarea acestei companii în responsabilitate pentru emisiunea dvs şi aş duce discursul în 5 direcţii pe care mi le amintesc acum cu plăcere vizavi de tipurile de impact pe care orice business le poate avea în relaţie cu stakeholderii săi.

În acest context socioeconomic, politic, mai ales în 2022, implicarea unei companii în toate mediile unde îşi desfăşoară activitatea este cea mai importantă. 

Deschidem în România în această săptămână cea de-a 1.500 filială din cadrul grupului. 

Am descoperit ZF acum 20 de ani când făceam parte din altă companie de retail. Este în continuare pe masa mea. 

7. Banca Transilvania

A fost fondată acum 28 de ani, la Cluj. A ajuns cea mai mare bancă din România după active, poziţie pe care o ocupă din 2018. Banca Transilvania, ocupanta locului şapte în topul celor mai valoroase companii din România, este evaluată la 2,5 mld. euro.

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania: 

Felicitări pentru 24 de ani, la mulţi ani şi de fapt asta mi-a adus aminte că eu în câteva zile fac 23 de ani în România. Felicitări pentru ceea ce faceţi, sunt câteva cuvinte folosite foarte des pe care le-am auzit şi de la Adrian Sârbu şi de la voi, încredere, curaj, merge înainte România, cumpărăm româneşte şi felicitări pentru toţi cei care sunt premiaţi sau vor fi premiaţi într-o zi.

Valoarea firmei este ce aducem pentru clienţi, pentru firme, pentru ţară, pentru România. Dar ne bucurăm să rămânem în top 10 pentru cei 7 milioane de români care sunt indirect acţionari ai BT. 

Vedem un mare potenţial în agricultură, chiar dacă nu suntem fermieri vrem să susţinem sectorul mai departe. 

Când aveam 24 de ani eram un bancher inconştient în Rusia ,eram prea tânăr să realizez ce fac şi de ce fac, dar aveam planuri mari, o parte le-am realizat în România alături de BT. 

6. Dante International - eMAG 

Este cel mai mare retailer din online-ul românesc. Este totodată compania care a adus în România conceptul de mall virtual sau de marketplace, aşa cum e mai degrabă cunoscut. Dante Internaţional, compania care administrează businessurile eMAG, FashionDay şi Freshful şi care cu o evaluare de 2,7 mld. euro ocupă locul 6.

Irina Pencea, Chief Marketing Officer, eMAG: 

Felicitări în primul rând tuturor celor din top 100. De ce îi felicit? Spirit antreprenorial. eMAG este o companie antreprenorială care a depăşit graniţele româniei, este cea mai mare companie românească din Bulgaria şi Ungaria, un jucător regional dezvoltat în foarte multe verticale şi companie care a reuşit să transformă modul în care românii cumpără lucruri, în special în ultimii ani când am trecut cu toţii prin schimbări. 

Antreprenoriatul înseamnă în primul rând curaj, fără curaj nu poţi face un pas riscant. Avem în marketplace antreprenori români care se duc în afara ţării, care descoperă că deşi eşti român poţi ieşi în afara ţării şi poţi vinde către o piaţă de 8 milioane de clienţi.

5. Romgaz 

A fost actorul principal în cea mai mare tranzacţie semnată în 2022 în România, scoţând din buzunare peste 1 mld. de dolari. Cel mai mare producător de gaze din România, căci despre el este vorba, este evaluat la 3 mld. euro. Astfel, Romgaz urcă trei poziţii în clasament, până pe locul 5.

4. Pavăl Holding - Dedeman 

Este una dintre cele mai puternici afaceri din economie şi, de departe, cel mai puternic business antreprenorial românesc, ajuns deja în mâinile celei de-a doua generaţii. Creşte constant, în 2022 fiind evaluată la aproape 4,4 mld. euro, cu 5% mai mult ca anul trecut. Locul patru în topul celor mai valoroase 100 de companii din România este ocupat de Pavăl Holding.

Georgiana Grigoras, Specialist Relatii Publice, Paval Holding - Dedeman 

Sunt pentru prima oară pe această scenă să primesc un premiu pentru Pavăl Holding, nu pentru Dedeman. Pavăl Holding şi doreşte să continue şi să extindă misiunea Dedeman de a crea un echilibru între obiectivele de business şi cele sociale, este o companie de familie 100% capital românesc, care alege să investească în România în domenii strategice şi în iniţiative de bine pentru că dincolo de cifre şi rezultate economice, îşi doreşte să îmbunătăţească vieţile oamenilor din comunităţile din care facem parte, fie că este vorba de angajaţi, clienţi sau de parteneri.

Vreau să felicit ZF, să felicit premianţii, mult succes în continuare, mult curaj şi inovaţie. 

3. OMV-Petrom 

Doar trei firme româneşti au ocupat în ultimii 16 ani prima poziţie în topul celor mai valoroase 100 de companii din economie. Excepţie nu face nici anul 2022, când cu o evaluare de aproape 5,2 mld. euro, se găseşte pe locul trei. Premiul merge către OMV Petrom.

Cristian Hubati, Vice President Operations, Explorare si Productie, OMV Petrom: 

Vă mulţumesc în numele OMV Petrom pentru acest premiu, ne simţim onoraţi să fim în această distinsă prezenţă încă de la înfiinţarea acestui top.

Acest lucru cred că vine ca o importanţă a energiei pe care o producem şi o distribuim în mod constant către consumatori. De asemneea, aş vrea să mulţumesc tuturor colegilor OMV Petrom care asigură zi de zi acest flux constant de energie către consumatori. Aş vrea să mulţumesc ZF, să vă urez La mulţi ani pentru cei 24 de ani şi să felicit toţi ceilalţi participanţi şi câştigători.

În 98 eram într-o companie mică de construcţii montaj şi îmi aduc aminte că eraţi pe hârtie roz. Înainte citeam Capital şi apoi am trecut la dumneavoastră. 

2. UiPath 

A scris istorie când, pe 21 aprilie, s-a listat la Bursa de la New York, fiind prima firmă românească ce a ajuns în cel mai competitiv ring din lume. Astăzi, după un an ca un rollercoaster pentru pieţele bursiere, este evaluată la 6,6 mld. euro, cu 71% sub nivelul lui 2020 - UiPath.

Ionut Valentin Sas, VP Tax and Treasury, UiPath

În primul rând felicitări pentru cei 24 de ani, pentru evenimentul pe care îl organizaţi, Mulţumim pentru încrederea acordată lui Daniel şi lui Uipath în decursul anilor, aţi crezut în noi şi premiul este pentru toţi colegii din Uipath, atât din România, din SAU şi de unde suntem prezenţi, iar acest premiu este în primul rând datorită vouă, a colegilor Uipath şi a celor care folosesc tehnologia. 

Vă mulţumim că aveţi încredere în tehnologia noastră, care credem că va fi un punct de cotitură pentru modul în care fiinţele umane folosesc tehnologia.

1. Hidroelectrica 

Este pentru a patra oară în istoria sa cea mai valoroasă companie din România. Valoarea companiei a ajuns anul acesta la peste 12,3 mld. euro, mai mult decât dublu faţă de 2021. Este cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica.

Cristian Vladoianu – Membru Directorat, Hidroelectrica

Ne simţim foarte bine în acest top al Ziarului Financiar. Dar ştim ce înseamnă şi a doua poziţie, deci te simţi foarte bine în acest top, te simţi bine pentru că performanţa ta este recunoscută, te simţi bine că eşti alăturat unui brand excepţional, ZF. 

Una peste alta prezenţa în top ne face să fim mândri dar ne obligă şi al a privi cu atenţie i responsabilitate înainte, am trecut o perioadă foarte complicată, geopolitic, economic, hidrologic, dar am reuşit să fim parte a soluţiei şi nu parte a problemei. Pe viitor vedem o creştere a ritmului investiţional, vedem o conectare la posibilităţile oferite de REPowerEU, vedem în continuare energie 100% verde, drept pentru care mulţumesc încă o dată ZF pentru acest premiu. Şi mulţumesc echipei Hidroelectrica.

 

Află aici cele mai importante informatii despre Gala ZF 2022