ZF 24

10.000 de mici antreprenori pot primi în acest an câte 44.000 euro pentru lansarea unui start-up. Care sunt condiţiile?

10.000 de mici antreprenori pot primi în acest an câte...

Autor: Roxana Rosu

14.02.2017, 13:45 33709

Un număr de 10.000 de mici antreprenori pot primi în acest an granturi de maxim 200.000 lei (circa 44.000 euro) pentru lansarea unui start-up, finanţarea acoperind integral investiţia în proiect, în baza noului program “Start-up Nation – Romania”.

Ordonanţa de urgenţă pentru lansarea programului a fost aprobată de Guvern la sfârşitul lunii ianuarie. În termen de 30 de zile, urmeaza sa fie elaborata o hotarare de guvern cu normele de aplicare. Programul urmează să devină operaţional la 1 mai.

Cine poate accesa fondurile?

Accesul la finanţare este deschis oricărui tip de start-up şi acoperă integral investiţia, condiţia fiind însă să fie înfiinţate minim două locuri de muncă, cu contract de munca pe durata nedeterminată. Există posibilitatea ca unul sau ambele contracte să aparţină fondatorilor start-up-ului. Programul are un buget de 1,7 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei de la buget şi 500 milioane lei fonduri europene.

Companiile care fac parte din strategia de competitivitate a României, gen IT&C, design, creaţie, servicii cu valoare adăugată mare, vor fi avantajate printr-un punctaj uşor mai mare, dar programul nu este limitat la acestea, scopul fiind să finanţeze şi mici afaceri din zona rurală şi oraşe mici.  

Dacă micii antreprenori au deja o firmă activă, dar vor să se dezvolte sau au nevoie de finanţare, pot aplica printr-o firmă nouă.

Cum poate fi accesat grantul?

Pentru a accesa finanţarea, antreprenorii trebuie să completeze pe siteul www.antreprenoriat.gov.ro sau  pe http://www.aippimm.ro  un plan de afaceri pentru care va primi un punctaj şi sunt admişi sau nu. ”Chiar dacă sunt domenii care vor beneficia de punctaje mai mari, gen IT&C sau design, pro­gramul nu este gandit să limiteze acce­sul la finan­ţa­re al altor tipuri de firme, avand în ve­de­re că zona rurală presupune altfel de afaceri”, a spus Florin Jianu, iniţiatorul programului şi fost ministru pentru IMM. Pentru a facilita accesul la bani, statul ar putea colabora cu o bancă sau mai multe, care face plăţile direct către furnizori pe baza facturilor prezentate de antreprenori. Fiecare întreprinzător este moni­torizat pentru o perioadă de trei ani, timp în care  trebuie să menţină activitatea prevă­zută în planul de afaceri şi locurile de muncă pentru a primi finanţare.

Ce tip de cheltuieli pot fi acoperite cu fondurile obţinute prin acest program

Echipamente tehnologice, maşini, utilaje; Aparate şi instalaţii de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice cu/fără printer pentru etichetare, aparate de marcat electronice fiscale; Autoutilitare; Investiţiile în active necorporale referitoare la brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii - francize, etichetare ecologică, licenţe-, software; Echipamente IT; Achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ; Realizarea unei pagini web pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor; Achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie; Cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale în limita a maxim 4500 lei; Consultanţă in limita a 8000 lei;

Sumele necesare implementării Programului “Start-up Nation - Romania” se vor asigura anual de la bugetul de stat cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri Comerţ şi Antreprenoriat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO