ZF 24

10.000 de români produc mobilă pentru 340 de magazine IKEA

În magazinul IKEA din Băneasa 10% din produsele vândute sunt made in Romania. Foto Silviu Matei

În magazinul IKEA din Băneasa 10% din produsele vândute sunt made in Romania. Foto Silviu Matei

Autor: Ioana David

29.08.2013, 21:57 3456

Gigantul suedez IKEA, cu afaceri de aproape 30 mld. euro la nivel internaţional, şi-a construit o reţea de furnizori locali care cuprinde 40 de fabrici de mobilă şi decoraţiuni de la care cumpără umeraşe (Gherla), pătuţuri pentru copii (Drajna-Prahova), farfurii (Alba-Iulia) sau ceşti (Sighişoara) care ajung în cele 340 de magazine din lume.

IKEA nu a dorit să precizeze numele furnizorilor, însă ZF a identificat zece dintre aceste fabrici, care anul trecut au avut afaceri cumulate de peste 330 mil. euro şi în cadrul cărora lucrează aproape 10.000 de oameni.

„Pentru IKEA, acceptarea furnizorilor locali poate duce la costuri de achiziţie mai reduse ca în alte teritorii, ţinând cont nu doar de costurile de producţie mai scăzute, dar şi de costurile mai mici de transport“, a spus Ionuţ Sas, director consultanţă fiscală în cadrul PwC România.

Retailerul are un singur magazin în România, în zona Băneasa (Bucureşti) unde 10% din produsele vândute sunt realizate în fabrici locale. Achi­zi­ţiile IKEA din România pot fi estimate la câteva sute de milioane de euro.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO