ZF 24

11 - 13 septembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

11 - 13 septembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest...

Autor: Catalin Paduraru

11.09.2020, 15:36 568

Vă anunţ - cu bucurie – că „Fraţi de Viţă” (re)vin(!) pe TVR 2. Avem din nou o emisiune despre vinuri şi oenoturism pe postul naţional.

În fiecare sâmbătă, de la orele 17,00 (şi, probabil, duminica în reluare) începând de mâine, 12 septembrie, va fi difuzată pe tot parcursul sezonului rece.

Vă invit, împreună cu fratele meu Adrian Paduraru, să ne „plimbăm” printr-o ţară frumoasă – România vitivinicolă – şi să degustăm vinuri noi în locurile în care se produc.

Prin această (co)producţie TV (VINARIUM asumându-şi rolul greu de coproducător) revenim şi în normalitate: România era singura ţară „producătoare de vin” care nu avea o emisiune dedicată acestei resurse importante – vinul. Acum o are.

Filmările fiind în plină desfăşurare, acceptăm cu drag sugestii din partea Dvs. şi, de ce nu, sprijin.

Întâmplări şi imagini din acest periplu (inclusiv din spatele camerelor de filmat) puteţi găsi în primul rând aici https://www.facebook.com/FratideVita , dar, bineînţeles, îmi va face plăcere să ne întâlnim şi aici https://www.facebook.com/CatalinPaduraruRo  .

Vizionare/degustare plăcută!

Cu îngăduinţa Dvs., conţinutul comunicării noastre din acest week-end va fi puţin schimbat fără a contrazice (prea mult) titlul „rubricii”.

Suntem la trecerea dintre anotimpuri şi, uneori fără să ştim, se produc anumite modificări în preferinţele noastre de consum de vin.

În loc de „fără să ştim”, mi-am zis că e mai bine... să ştim!

 

////////////////////////////////////////////////

  1. Vinurile albe.

Ziua se scurtează, temperatura scade şi, în mod natural, ocaziile de întâlnire cu prietenii la „un pahar de vorbă lungă”, în aer liber, se împuţinează. Chiar dacă ne mai vedem cu prietenii la un grătar, vinurile alese vor fi arareori unele de „răcorire”. Apar în meniul zilnic mâncăruri specifice toamnei, se frig hribii şi se scot zacuştile. Organismul nostru se pregăteşte – la rându-i – pentru lupta cu frigul. Vă recomand vinuri albe mai „serioase”, mai pline (cu un extract sec mai mare şi cu un nivel mai ridicat de alcool) şi, dată fiind conjunctura alimentară, încerc să vă atrag atenţia asupra acidităţii vinurilor.

E păcat sa transformaţi un prilej de „joie de vivre” într-o experienţă neplăcută. În afara cazurilor în care mâncarea cere vin cu aciditate crescută, am constatat că vinurile mai blânde „cad” bine în acest anotimp. O Grasă vinificată în sec este un bun exemplu.

Iar dacă se va întâmpla să staţi mai mult în casă, permiteţi-mi să vă reamintesc de o lectură plăcută (şi necesară) – Războaiele Vinului. O carte care „trece” prin psihologie, sociologie, marketing şi procesul de globalizare.

O găsiţi aici .

  1. Vinurile rosé.

După recomandarea de mai sus, sunt convins că aţi prins firul! Rosé-uri cu o amprentă cromatică mai intensă (asta însemnând ca mustul a stat mai mult în contact cu pieliţa boabelor de strugure sau că – în procesul de vinificaţie – a fost extrasă voluntar o primă cantitate de lichid pentru rosé-uri pale ca, iată, la nevoie, sa ne delectăm cu partea mai „închisă”) sau, fără frică, rosé-uri care nu sunt la prima tinereţe. Adică, să depăşim obsesiva căutare de vin rosé produs doar în anul în curs.

Semiaromatele pot apărea mai des în paharele noastre, cu sau fără zaharuri reziduale.

Aş fi vrut sa va îndrept către „Cramele din Romănia”, dar lucrarea nu se mai găseşte (decât rar şi cu „pile”). Vine în curând o ediţie nouă, revizuită, cu multe crame abia apărute.

O lectura bună este Enciclopedia Vinului, Madeleine Puckette & Justin Hammack.

Cred că, deşi specialiştii se mai înfoaie, este unul din cele mai folositoare materiale de informare, capacitatea de sinteză a autoarei făcând ca informaţia să fie extrem de uşor asimilată.

O găsiţi aici.

  1. Vinurile roşii.

Scoateţi sticlele de colecţie!

Nu vă pară rău! Oricum, chiar dacă nu recunoaştem public, în aşteptarea unui „moment”, cele mai multe vinuri „de păstrat” ajung să fie degustate prea târziu.

E timp de decantare, de momente tihnite.

Vinuri roşii corpolente, poate cu note de fruct supracopt dar şi cu un parcurs solicitant marcat de note secundare şi terţiare.

Cartea de însoţire?! Istoria sticlei de vin, Jean-Robert Pitte.

O revelaţie. Influenţa puterii industriale din Marea Britanie a influenţat comerţul mondial cu vin şi, în mod neasteptat, gustul acestuia. Ba, chiar şi gusturile noastre.

Pentru seri de lectură şi savoare, click aici.

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO