ZF 24

13 august 2021 – Paharul cu… visuri: Trei eseuri. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

13 august 2021 – Paharul cu… visuri: Trei eseuri....

Autor: Catalin Paduraru

13.08.2021, 23:06 309

Am fost tentat să dau conţinut - in extenso - celor trei titluri venite in minte odată cu Perseidele:

  • Inutilitatea discursului argumentat în secolul al XXI-lea
  • Dispariţia polemicii cordiale
  • De ce să nu ai încredere în Stat sau Noul Pateric (De ce să pieri urât relevând adevărul când poţi vieţui “frumos” acceptând minciuna?)

Nu dau curs imboldului de a scrie.

Decât să ne-ntunecăm, mai bine cu trei vinuri să ne luminăm!

1. VARGA Pincészzet kft, Balatoni - Irsai Olivér 2020 (by Varga Peter), Ungaria

Irsai Oliver este un soi - nu foarte vechi (1930) -  al vecinilor noştri maghiari. De-a lungul a trei decenii de muncă în acest domeniu am tot degustat vinuri din acest soi şi, în afara dozajului boldat aromatic şi a zaharurilor reziduale, nu prea găseam nimic notabil. Bineînţeles că m-am bucurat descoperind vinul de faţă (Aur la VINARIUM) extrem de proaspăt, cu mult fruct, cu o uşoară “agitaţie” de CO2; un vin modern. Un vin versatil.

Un vin excelent pentru acest august călduros.       

2. OSTROŽOVIČ, Special Collection - Furmint 2019, Slovacia

 

Un vin din Slovacia?! Da, stimaţi prieteni ai vinului. Slovacia, Cehia - sunt ţări producătoare de vin bun, iar progresele lor (producţie, organizare de breaslă, comunicare) sunt fantastice. Încălzirea climatică va face ca podgoriile acestor ţări (la care se vor adăuga regiuni din ce în ce mai întinse din Polonia şi Ucraina) să răsplătească generos munca viticultorilor/vinarilor şi atenţia cunoscătorilor.

Furmintul “recenzat” debutează cu tuşe pe care am fost tentat să le cataloghez ca fiind... uşor din trecut. Pe parcursul degustării, vinul “se întoarce” în forţă, neabandonând caracteristicile de soi, la care se adaugă o forţă a finalului neanticipabilă. Furmint 2019 de la Ostrovic - un vin al după-amiezelor speciale.

3. ZNOVIN ZNOJMO – Rulandské Bile 2018, Cehia

Pe scurt, Pinot Blanc. Din Cehia (Moravia). Pentru amatorii de vinuri relativ light din punct de vedere al nivelului de alcool, cu zaharuri bine perceptibile (26g/l), cu aciditate bună, corp puternic - o alegere potrivită. Băutorii de vin sec se pot întâlni cu el doar la vreun pairing creat anume sau la desert.

Eu l-aş asocia unei discuţii cu prietenii tatălui meu, profitând de diapozitivele imaginare ale unei lumi mai tihnite. Trecută, din păcate.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Episoadele sezoanelor I şi II, de luni până sâmbătă, de la 17:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

În curând, pe YouTube, cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO