ZF 24

20 de angajaţi ai BCR Asigurări sunt anchetaţi pentru „optimizare fiscală“ pe veniturile salariale a 112 firme. ASF intră în joc

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

09.07.2013, 21:42 1618

Procurorii DIICOT au ridicat ieri 44 de persoane, jumătate fiind angajaţi ai companiei de asigurări BCR Viaţă, pentru audieri într-un caz de evaziune fiscală, în care prejudiciul este estimat la 6 mil. euro.

Peste o sută de firme sunt suspectate că au evitat plata taxelor şi a contribuţiilor so­ciale plătind salariile angajaţilor prin intermediul unor poliţe de asigurare de viaţă răscumpărate anticipat de către salariaţi.

„Din probele administrate rezultă suspiciunea privind acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, prin încheierea de către angajator a unei poliţe de asigurare de viaţă colectivă, achitarea contravalorii poliţelor de asi­gurare, respectiv a primelor lunare aferente clauzeu de economisire, fiind urmată ime­diat de „răscumpărarea clauzei suplimen­tare“ şi implicit de plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor“, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Procurorii spun că banii ajungeau în conturile beneficiarilor după ce compania de asigurări reţinea un comision de 10% din prima plătită, acesta fiind practic singurul cost pentru firmele care apelau la această metodă de remunerare a angajaţilor. Astfel, costul angajatoruluiului pentru fiecare 1.000 de lei net plătit către salariaţi era de 100 de lei. Dacă sumele respective ar fi fost plătite conform legii, cheltuiala angajatorului ar fi fost de circa 800 de lei la fiecare 1.000 de lei net.

Oficialii BCR Asigurări spun că au transmis ieri toate documentele şi informaţiile solicitate de procurori şi au precizat că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de anchetă.

„Societăţii nu i se aduc învinuiri. BCR Asigurări de Viaţă acţionează în deplină legalitate, respectând legislaţia şi normele care reglementează activitatea de asigurare. Compania prezumă că modul de lucru al angajaţilor este legal până la proba con­trarie, motiv pentru care îşi exprimă sprijinul faţă de aceştia“, au declarat reprezentanţii asigurătorului.

Conform unor surse citate de Mediafax, un număr de 21 de angajaţi ai BCR Viaţă, dintre care cinci şefi de sucursale, sunt anchetaţi de procurori. Aceasta înseamnă aproape o cincime din cei 110 angajaţi ai companiei. Contractele de asigurări de viaţă cu componentă de economisire sunt încheiate pe o perioadă determinată, de mai mulţi ani, dar clientul are dreptul să renunţe anticipat la contract, asumându-şi în mod obişnuit o pierdere. Legea nu permite însă răscum­părarea contractelor mai devreme de şase luni de la data încheierii con­tractului. Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) a precizat că această prevedere a fost introdusă tocmai pentru a preveni disimularea plăţilor salariale efectuate prin contracte de asigurare cu răscum­părare lunară.

Autoritatea de supraveghere afirmă că în 2009 a efectuat un control inopinat la BCR Viaţă şi a descoperit 399 de răscum­părări parţiale efectuate mai devreme de şase luni de la încheierea contractului. Conducerea companiei a fost sancţionată atunci cu avertisment scris.

îProcurorii DIICOT spun că infrac­ţiunile cercetate au fost săvârşite din 2009 încoace, dar prejudiciul de 6 mil. euro este calculat doar pentru activitatea desfăşurată pe o perioadă de şase luni.

Ancheta DIICOT vine după ce în toamna anului trecut şi în primăvara acestui an, procurorii au anchetat mai mulţi bancheri pentru presupuse fraude cu credite.

BCR Viaţă era la sfârşitul anului trecut a doua companie din piaţa asigurărilor de viaţă, cu afaceri de circa 120 mil. euro. Compania a achitat anul trecut în contul poliţelor răscumpărate parţial circa 62 milioane de lei (14 mil.  euro), respectiv 12% din totalul primelor brute subscrise.

Compania este controlată de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), în timp ce BCR – cea mai mare bancă locală – deţine o participaţie de 5%. Asigurătorul se bazează însă pe reţeaua băncii pentru a-şi distribui produsele de asigurare.

 

Ce spun procurorii:

  • ancheta vizează 112 firme care îşi plăteau angajaţii prin intermediul unor poliţe de asigurare răscumpărate anticipat, încercând astfel să evite plata taxelor şi a contribuţiilor sociale;

  • valoarea prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la 6 mil. euro doar pentru activitatea înregistrată pe o perioadă de şapte luni. Activitatea s-a desfăşurat însă în ultimii patru ani;

  • asigurătorul reţinea un comision de 10% din valoarea primelor plătite de angajatori, iar restul banilor erau returnaţi lunar în conturile angajaţilor, sub formă de răscumpărare.

 

Ce spune BCR Viaţă:

  • compania a furnizat procurorilor toate documentele şi informaţiile solicitate. Din documentele prezentate rezultă că societăţii nu i se aduc învinuiri;

  • niciun membru din conducerea companiei nu este anchetat; societatea îşi exprimă sprijinul faţă de angajaţii anchetaţi până la decizia instanţei.

 

Ce spune ASF:

  • autoritatea de reglementare a efectuat în 2008 o inspecţie inopinată la sediul BCR Asigurări şi a descoperit nereguli în cazul a 399 de răscumpărări parţiale efectuate. Conducerea societăţii a fost sancţionată atunci cu avertisment scris.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO