ZF 24

2014, anul weekendurilor prelungite. Câte zile libere vor avea românii anul viitor?

2014, anul weekendurilor prelungite. Câte zile libere...

Autor: Corina Mirea

23.12.2013, 13:59 4187

Angajaţii români vor avea anul viitor mai multe zile libere decât în 2013, întrucât nouă dintre cele 12 zile de concediu stabilite prin lege vor fi în timpul săptămânii. Astfel, în 2014, aceştia vor beneficia de cinci weekenduri prelungite (a doua zi de Paşti, a doua zi de Rusalii şi 1 decembrie, care cad luni, prima şi a doua zi de Crăciun şi primele două zile din anul 2015, care vor fi joi şi vineri şi Adormirea Maicii Domnului, care cade vineri).

Anul acesta, numai şase dintre cele 12 libere legale au fost în timpul săptămânii, astfel că guvernul le-a mai mai făcut „cadou” bugetarilor încă trei zile libere (2 şi 3 mai, precum şi 16 august) pentru ca aceştia să aibă weekenduri prelungite sau pentru a crea „punţi“ libere între sărbători. Zilele adăugate de guvern la calendarul sărbătorilor legale din 2013 au fost recuperate fie în două sâmbete, fie prin prelungirea programului de lucru şi s-au putut aplica şi pentru angajaţii din sectorul privat numai dacă acest lucru a fost stabilit de patronate.

În cazul în care specificul activităţii unei companii împiedică însă angajatorul să ofere zile libere salariţilor în perioada sărbătorilor stabilite prin lege, acesta trebuie să le acorde angajaţilor o perioadă de timp liber corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau un spor de minim 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, potrivit prevederilor din Codul Muncii.

Cu 12 zile libere acordate pentru sărbătorile legale (1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Apostol Andrei, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun), România se află în a doua jumătate a clasamentului la nivel european.

În prezent, în economie lucrează 4,3 milioane de persoane, din care 1,2 milioane sunt angajaţi în sistemul bugetar. 

 

Ce zile libere pentru sărbătorile legale sunt prevăzute în Codul muncii  pentru anul 2014 (art. 139):

1 şi 2 ianuarie – miercuri şi joi

prima şi a doua zi de Paşti – 20 şi 21 aprilie (duminică şi luni)

1 mai  - joi

prima şi a doua zi de Rusalii – 8 şi 9 iunie (duminică şi luni)

Adormirea Maicii Domnului – 15 august (vineri)

Ziua Sfântului Apostol Andrei  - 30 noiembrie (duminică)

1 decembrie - luni

prima şi a doua zi de Crăciun –  25 şi 26 decembrie (joi şi vineri)

 

Ce mai prevede Codul Muncii:

Art. 140

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Art. 141

Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 142.

Salariaţilor care lucreaza in unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestartă în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Art. 143

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO