ZF 24

2020 un an crucial pentru piaţa muncii: Se va atinge pragul de 5 mil. de salariaţi pentru prima dată în ultimii 20 de ani sau nu?

2020 un an crucial pentru piaţa muncii: Se va atinge...

Autor: Alexandra Cepăreanu

04.01.2020, 00:02 16283

Piaţa muncii ar putea ajunge în premieră pentru ultimii 20 de ani la 5 milioane de angajaţi în 2020, dacă se vor mai adăuga măcar 16.000 de salariaţi faţă de nivelul atins în septembrie 2019, de 4,984 de milioane de salariaţi, de când sunt ultimele date disponibile privind acest indicator.

Creşterea constantă a numărului de angajaţi în ultimii cinci-şase ani a avut loc în ciuda criticilor majorării salariului minim pe economie, care afirmau că forţarea angajatorilor să dea un salariu minim mai mare le va reduce acestora potenţialul de a crea noi locuri de muncă. De fapt, majorarea salariului minim ia determinat pe cei care nu erau suficient de interesaţi să intre pe piaţa muncii să o facă.

Noile angajări făcute în sectoarele construcţii, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, sănătate şi asistenţă socială, hoteluri şi restaurante, transport şi depozitare, real estate şi IT&C au condus la creşterea numărului de salariaţi din economie cu 41.000 între septembrie 2018 şi septembrie 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, numărul de angajaţi din economie a ajuns la 4,984 de milioane de salariaţi în septembrie 2019, faţă de 4,943 de milioane de salariaţi în septembrie 2018.

Ultima dată când în România erau 4,9 milioane de salariaţi a fost în 1998. În 1990, România avea peste 8 milioane de salariaţi, iar la polul opus, cel mai prost nivel al numărului de angajaţi a fost înregistrat în 2011, când erau 4,095 milioane de salariaţi, având în vedere că anii de criză au „şters“ din economie peste 740.000 de locuri de muncă. Dar, în contextul în care România a trecut prin doi ani de creştere economică neîntreruptă şi a înregistrat o creştere a numărului de noi locuri de muncă, poate România să atingă pragul de 5 milioane de angajaţi în 2020?

„De doi ani România a fost într-o situaţie favorabilă din punct de vedere economic, iar procentajul populaţiei în muncă e la un nivel record. Pe termen scurt, cea mai importantă este creşterea economică. România a avut o creştere economică neîntreruptă în ultimii şapte ani ceea ce a determinat gradul acesta de angajare. Dacă această creştere economică va continua este posibil să ajungem la un număr de 5 milioane de angajaţi”, a spus pentru ZF analistul economic Aurelian Dochia.

El spune că investiţiile publice ar putea duce la o creştere mai rapidă a numărului de angajaţi din economie. De asemenea, sectoarele care ar putea ajuta economia să atingă pragul de 5 milioane de salariaţi în 2020 sunt cel al construcţiilor, bazat pe investiţiile publice şi private care vor fi anunţate, urmat de cel al industriei prelucrătoare spune Aurelian Dochia.

„Cel mai mare potenţial de creştere este în construcţii şi în industria alimentară pentru că agricultura noastră este puternică, dar nu este cuplată cu o industrie prelucrătoare care să aducă valoare adăugată”, a adăugat Aurelian Dochia.

De asemenea, analistul economic spune că numărul de angajaţi ar putea creşte şi din rezervele interne. Astfel că, dacă statul nu ar mai asista social persoanele care sunt apte să muncească, acestea ar fi „obligate” să se angajeze pentru a putea supravieţui, ceea ce s-ar transpune atât în creşterea numărului de angajaţi ai României cât şi în bugetul statului.

„Există o rezervă internă de oameni care ar putea fi atrasă pe piaţa muncii. Dacă statul nu ar mai asista social un număr atât de mare de oameni care pot munci, aceştia ar putea intra în piaţa muncii şi am rezolva o parte din problema deficitului de muncă.”

Numărul de angajaţi din economie este important pentru creşterea populaţiei ocupate şi pentru creşerea ratei de activitate. România are doar circa 5 milioane de salariaţi la o populaţie de 20 de milioane de locuritori, în timp ce Bulgaria şi Cehia au o populaţie de 10 milioane de locuitori şi un număr de angajaţi similar cu al României.

Creşterea numărului de angajaţi din economie aduce mai multe venituri la buget prin plata unor contribuţii sociale şi impozite mai mari şi încetineşte migrarea românilor peste hotare.

De asemenea, crearea de locuri noi de muncă este un indicator urmărit pe pieţele internaţionale. Spre exemplu, bursa americană reacţionează imediat la publicarea indicatorului de creare de noi locuri de muncă în SUA.

Anul 2019 a venit şi cu veşti destul de proaste pentru industrie. Astfel, ArcelorMittal Hunedoara, companie cu 640 de angajaţi, a suspendat producţia de la 1 decembrie 2019, iar platforma IMGB (Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti), cu 400 de angajaţi, a anunţat că se va închide anul viitor.

Ultimele date arată că numărul de angajaţi din industrie a scăzut cu 23.000 de salariaţi, din septembrie 2018 până în septembrie 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO