ZF 24

"21" - Albumul muzical cu cele mai bune vânzări în 2012

"21" - Albumul muzical cu cele mai bune vânzări în 2012

Autor: Alina Dan - Mediafax

26.02.2013, 18:22 212

Albumul "21" a fost lansat în ianuarie 2011 şi, potrivit International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), acesta a fost vândut în 8,3 milioane de copii până la finalul acelui an. În 2012, acelaşi album a fost vândut la nivel mondial în 12,5 milioane de copii, fiind astfel pentru a doua oară consecutiv cel mai bine vândut material discografic al anului.

Potrivit aceleiaşi surse, încasările din muzică au crescut la nivel global cu 0,3 procente, aceasta fiind prima creştere înregistrată din 1999. De asemenea, IFPI a remarcat că vânzările anuale de muzică în format digital au crescut în 2012 cu 9%, reprezentând 34% din câştigul total.

Astfel, potrivit IFPI, pe prima poziţie a topului celor mai bine vândute albume se află Adele, cu "21" (8,3 milioane de copii vândute în 2012), urmată Taylor Swift, cu "Red" (5,2 milioane de copii vândute), şi One Direction, cu "Up All Night", pe poziţia a treia, cu 4,5 milioane de exemplare vândute. A patra poziţie în topul celor mai bine vândute albume este ocupată tot de One Direction, de data aceasta cu albumul "Take Me Home" (vândut în 4,4 milioane de exemplare), iar locul al cincilea este ocupat de Lana Del Rey, cu albumul "Born To Die" (vândut în 4,4 milioane de exemplare).

Alţi doi britanici ocupă câte un loc în primele zece poziţii ale clasamentului - Rod Stewart, cu "Merry Christmas, Baby", pe locul al şaptelea, şi Mumford and Sons, cu albumul "Babel", pe locul al nouălea.

În ceea ce priveşte vânzările de single-uri în 2012, pe prima poziţie se află Carly Rae Jepsen, cu piesa "Call Me Maybe" (12,5 milioane de exemplare vândute), urmată de hitul lui Gotye "Somebody That I Used To Know", vândut la nivel global în 11,8 milioane de exemplare.

Poziţia a treia în topul celor mai bine vândute single-uri ale anului 2012 este ocupată de sud-coreeanul Psy, recent intrat în forţă pe piaţa muzicală, al cărui hit "Gangnam Style" s-a vândut în 9,7 milioane de exemplare, devansând astfel trupa Fun., cu "We Are Young", single vândut în 9,6 milioane de exemplare. Locul al cincilea în acest top a fost adjudecat de trupa Maroon 5, cu single-ul "Payphone", vândut în 9,1 milioane de exemplare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO