ZF 24

27 – 29 noiembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

27 – 29 noiembrie 2020 – Ce vinuri bem în acest...
27.11.2020, 16:06 445

„Lucrurile complicate sunt cel mai bine înţelese şi apreciate prin metode complicate”

                                                                                                                         Mario Batoli, chef

...or, vinurile sunt „lucruri” complicate.

E greu să ajungi la un sistem axiologic, să mânuieşti ustensile de evaluare a vinului, fără să te „complici” în cunoaşterea vinului. Nu există formule-miracol „să devii degustător expert în 10 paşi”.

Există, însă, bibliografie dedicată vinului. În limba română. Chiar dacă s-a format greu, cu titluri iniţial inegale, avem astăzi un raft bunişor.

Nu este suficient dar, cu siguranţă, aceste cărţi ne pot ajuta să înţelegem mai bine Lumea Vinului şi să-i vorbim limba.

Chiar şi filmele despre şi cu vin (Sideway, de pildă) capătă, după lecturile obligatorii, sensuri nedescifrate de neofiţi.

Aş avea, cumva, obligaţia morală de a vă avertiza despre cărţile proaste, fie că răul le vine din scrierea originală (la cele româneşti), fie că vine din traducere (engleză, franceză, germană). Vă rog să mă iertaţi, nu o fac încă, prefer doar să nu le pomenesc în notiţele de ziar pe care vi le pun, săptămânal, la dispoziţie. Ca excepţie pentru omisiune s-ar putea încadra vreo lucrare publicată în română şi necitită, situaţie puţin probabilă dar... posibilă.

Din cele de luat în seamă, trec pe listă Atlasul Mondial al Vinului – Hugh Johnson şi Jancis Robinson (Editura Litera). Lucrarea este folositoare atât pentru începători cât şi pentru avansaţi. În ceea ce priveşte România, am sesizat câteva greşeli în original, greşeli pe care, cu acceptul editurii deţinătoare a copy-right-ului, le-am corectat în calitate de supervizor de specialitate.

La Editura Baroque Books & Arts sunt strânse, în colecţia “In Vino Veritas”, 8-9 titluri. Tiparul impecabil face aceste cărţi foarte potrivite şi pentru a fi oferite cadou. Toată colecţia o puteţi găsi pe site-ul editurii Baroque Books & Arts, aici.

Vinurile Lumii (colectiv) – tot de la Editura Litera.

Despre Războaiele Vinului ştiţi, pentru că am mai menţionat-o. Pentru informarea Dvs., stocul mai conţine doar câteva zeci de exemplare. O puteţi achiziţiona de aici.

Chiar dacă nu are vinul ca subiect central, Istoria Gustului (Editura Vellant) poate să completeze folder-ul „wine enthousiast”-ului.

Lista rămâne deschisă.

Tot un fel de carte este şi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2 (arhiva aici). Putem să ne întâlnim şi pe Pagina de FB: https://www.facebook.com/FratideVita.

Există şi premii. În vin.

 

1. Crama Gîrboiu, Rezerva Familiei – Sauvignon Blanc 2009

2. Purcari - Rară Neagră 2019

3. Tenute Quattro Conti, Otto Lune – Primitivo Mendola 2017, Puglia

 

1. Crama Gîrboiu, Rezerva Familiei – Sauvignon Blanc 2009

Am primit zilele acestea – din partea propietarilor cramei - un vin de „începuturi”.

Fiind vorba de un vin alb destul de vârstnic, am hotărât să-l deschid şi să văd cum se ţine...

Culoare, miros, gust, aciditate – toate caracteristicile unui vin bun se găsesc la locul lor.

Uşor migdalat, cu un nivel de alcool important (şi pregnant în „palat”), vinul mai păstrează puţin din aromele primare (gutui, pepene galben), (re)construindu-se pe structura celor secundare (pişcoturi, vanilie, dulceaţă de bergamote).

Profesional, mărturisesc, este o surpriză plăcută.

Colocvial, îndrăznesc, recomand să îl vânaţi pentru zilele şi serile reci în care vreţi să aveţi o atmosferă caldă.

De ce să îl „vânaţi”? Pentru că eu am primit sticla 161 din... 300.

Ultimile 30 de sticle le găsiţi doar în pivniţa producătorului. Se pot face comenzi pe www.cramagirboiu.ro, iar link-ul către vin este aici.

 

2. Purcari - Rară Neagră 2019

Ştim cu toţii de echivalenţa, de sinonimia Rară Neagră - Băbească Neagră.

Cu toate acestea, Băbeasca din România rareori se întâlneşte cu intensitatea (cromatică şi nu numai) pe care o descoperim la Rara basarăbeană.

Totuşi, 2019 de la Purcari pare să nu forţeze inutil către „cel mai” şi se lasă în confortul vinurilor băubile, nesofisticate, fără „caiet-program”. Scurtele (dar şi desele) „împunsături” de stejar par să contrazică acest laissez-faire dar, în final, sunt potolite de fructele supracoapte şi de „tăria” alcoolică.

Am achiziţionat un Optigrill şi am gătit un ficat întreg de vită. Crustă fină, suculent la interior.

Am pus unt, fleurs du sel, pătrunjel şi o boare de usturoi uscat.

Întâmplare sau nu, în acest context, Rara nu mi-a părut rară, ci... puţină...

Pe www.vindor.ro îl găsiţi aici.

 

3. Tenute Quattro Conti, Otto Lune – Primitivo Mendola 2017, Puglia

Îţi trebuie răbdare pentru acest vin. Să-l aerezi. Să-l deguşti. Să mai aştepţi. Iar să-l deguşti.

Satisfacţia gustativă apare brusc şi la o magnitudine greu de anticipat.

Fructele proaspete se amestecă cu cele uscate, condimentele cu macerate din ierburi, notele speciale, de învechire (piele, trufe), alternează ameţitor cu sucul de rodie amestecat cu aloe.

Post gust interminabil. Nimic mai mult.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO