ZF 24

28 ianuarie 2022 – Paharul cu visuri: Secretul lui Bachus şi... gazul plătit la m3. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

28.01.2022, 18:02 584

Toată lumea s-a distrat vizionând filmul Secretul lui Bachus cu Mihăilescu-Brăila la înălţimea lui Funès – o convenţie artistică de mare succes la public. Din păcate, pentru viaţa-viaţă, acest film nu a adus beneficii. În primul rând, a fost sădită (aproape fără şanse de stârpire) ideea că vinul se poate face din „chimicale”. În al doilea rând, neenunţându-se mecanismul real al fraudei, nu putem trage învăţăminte despre cum ne putem feri astăzi de a fi furaţi. Nu la vin, ci... la gaze. Nu ne strică, aşadar, o mică recapitulare a faptelor. Ştefănescu, omul care a iniţiat şi a condus această „afacere”, a sesizat o eroare sistemică de inventariere a stocurilor de vin din întreprinderile de stat. Aceste stocuri erau socotite la volum. Cu alte cuvinte, se măsura cantitatea de vin. Nu şi nivelul de alcool din vin (alc. % vol.) sau totalul gradelor alcool. Nimeni nu putea acuza vreo lipsă în gestiune; dacă în scripte erau trecuţi 1.000.000 de litri şi în budane se regăsea fix această cantitate. Sigur, „tăria” era notată. Mai ales că era şi un standard acceptat – între 9 şi 11 % vol. Ei, dar dacă reuşeai să obţii 13%, 14% vol. alcool la vinificaţie? Dacă puneai apă în vin (practică admisă neoficial pe atunci, la fel cu obţinerea vinului „pichet” – practică oficială în comunism)? Ai fi avut un plus în gestiune. („orice plus e minus”!) Decât plus în gestiunea întreprinderii de stat, mai bine plus în buzunarul „întreprinzătorului”. Şi, aşa, Ştefănescu vindea vin bun, având grijă ca stocurile celor cu care colabora sa nu fie dezechilibrate, chiar dacă rămâneau mai diluate. Orice produs „la negru” ajunge, până la urmă, să încurce iţele, pentru că e nevoie de documente de provenienţă şi acte de transport (aici se aplica metoda două-trei transporturi cu acelaşi set de documente) şi de vânzări „neevidenţiate” (ceea ce, evident, creează venituri/profituri ilicite). Din fericire, lucrurile s-au pus bine la punct în curtea lui Bachus. Legea Viei şi Vinului, capacitatea laboratoarelor de a decela orice modificare sau adaos, concurenţa din spaţiul european comun, inhibă până la zero practicile neconforme. Ce legătură are povestea de mai sus cu gazele? Păi, în absenţa unei legi, în absenţa laboratoarelor independente (pe care să le putem accesa oricând), noi ne uităm cum trece gazul prin contor învârtindu-l ameţitor (la fel ca valoarea facturilor). Dacă prin contor, vă întreb, ar trece vin, nu ne-am întreba şi care e „tăria” lui?! De aceea, mă gândesc, n-ar fi bine să ne asigurăm că nu contribuie vreun Ştefănescu al gazului la un nou scenariu de film? Nu că nu ne-am distra la vizionare, dar ar fi cam scump biletul...

 
 

1. Jidvei – Spumant Mysterium Rosé Brut Vintage 2017

Da, nu mă pot lepăda de rosé-uri. Dacă au şi bule, nici atât! Mysterium rosé - o „efervescentă” bucurie de a trăi, gust plin (şerbet de portocale... nedulce!), patiserie, cuişoare şi pere pipărate în final. Un „brut” care poate deschide orice masă, orice petrecere, care poate fi băut de voie (iarăşi, cu mulţumire aduc aminte faptul că un spumant bun poate fi companion şi la plajă, dar şi pe pârtie), unul care dă tonul cântării de „La mulţi ani” şi face mult bine stării sufleteşti lângă o tartă de fructe sau un tort diplomat rece-rece. Astăzi, îl vom pune în pahare şi vom ciocni pentru ziua soţiei mele! Dacă n-aveţi un eveniment pe acelaşi palier, inventaţi unul! Mysterium vă va face ziua mai frumoasă.

Pe www.vinmag.ro îl găsiţi aici.

 
 

2. Crama UNU Cârligele (European Project Sud-Est), Cavaliro SECRETO – Cuvée Red Wine

Sunt seri în care vrei să te învălui de arome tari, seri în care îi faci în ciudă frigului de afară cu focul din şemineu, iar întunericului grăbit şi agresiv îi răspunzi liniştit cu câteva lumânări aprinse în sfeşnic. În astfel de seri poţi încerca un vin nou, impecabil în ţinuta „vestimentară” (o prezentare extrem de îngrijită şi elegantă). Vinul este „tare” (15,7% alc.) şi are accente puternice de fum (în traducere liberă – baric bine ars). Nu am găsit anul de producţie (l.e. am aflat: cuvée-ul este 2020), dar vinul păstrează nuanţa violacee atunci când înclini paharul pentru a-i cerceta haloul meniscului. Vişină supracoaptă, balans între jammy şi condimente, dintre care piperul cayenne se distinge cel mai bine. Poate fi încercat şi de cei care se feresc de vanilia şi „coptura” dată de stejar, într-un demers firesc de a-l „proiecta” ca un vin „de păstrat” şi de redegustat peste ani când, cu siguranţă, astringenţa se va mai potoli. În forma actuală face un „pairing” perfect cu bucătăria ungurească cu carne de vânat peste care se pune dulceaţă de fructe negre de pădure. O revelaţie pentru zona de origine al cărei potenţial pare să ne mai rezerve surprize. Plăcute.

Mihai Nicolici îl are deja la Privat Wine.

 

3. Domeniile OSTROV, Reserve Legio – Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot 2018

Un asamblaj care nu caută să se înscrie în vreun curent, în vreun „trend”. Expresia curată a terroir-ului sudic (Oltina), cu un „nas” moderat, neobositor şi un „parcurs” fără ascuţişuri, care are la final un contrapunct, un „ştei”, un colţ de stâncă format dintr-o concentrare de arome primare (prune, dude negre şi mure), secundare (coajă de plăcintă de nucă la cuptor) şi terţiare (specifice anilor de păstrare, „buchetul”). Cum spuneam, vinul nu seamănă nici cu fraţii din Bordeaux, nici cu cei din Dealu Mare, nici cu cei din Moldova. Dacă trebuie să ne folosim de comparaţii, putem lega imaginar nişte vinuri din Algeria (Maroc, Liban) cu unele din Emilia-Romagna. Dacă un vin ne oferă oportunitatea unei noi călătorii, n-ar fi păcat să (ne) refuzăm experienţa doar pentru că ştim (prea) bine alte locuri?

Pe www.winemag.ro îl găsiţi aici.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3,  de pe TVR2! Sâmbăta de la 17,00 şi Duminica, în reluare, de la 12,00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat episoade cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO