ZF 24

20 august 2021 – Paharul cu… visuri: ONG - OMG, OZN. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

20 august 2021 – Paharul cu… visuri: ONG - OMG, OZN....

Autor: Catalin Paduraru

21.08.2021, 00:00 679

ONG-urile de la noi sunt jalonate de OMG (nu e vorba de Organisme Modificate Genetic ci, de expresia Oh, my God!) şi OZN. Cu alte cuvinte, nu prea se ştiu multe lucruri despre realizările fundaţiilor, asociaţiilor, despre contribuţia lor la bunul mers al societăţii. Poate că nu există un registru al faptelor bune duse la capăt de acestea. Există, însă, un Registru al ONG-urilor din care poţi “zbura” ufologic (a fost? n-a fost?) dacă nu te ţii (în dauna activităţii asumate) de firele (numeroase şi încâlcite) ale unei legislaţii potrivnice şi anacronice.

Deşi, cum spuneam, prin munca ONG-urilor s-au construit spitale, centre sociale, au căpătat contur programe educaţionale (fără echivalent în sistemul de stat), acestea suferă nu numai din cauza reglementărilor legislativ-administrative strâmbe, ci şi din cauza unei receptări la nivelul larg al populaţiei ca entităţi oculte, duşmănoase binelui general, eventual conduse (din umbră) de magnaţi perfizi.

Vorbind despre Lumea Vinului, dacă în Franţa, SUA, Germania sau Australia, ONG-urile au reuşit să fondeze - cu un consistent şi transparent ajutor din bani publici - muzee ale vinului, institute şi publicaţii, la noi aceste organizaţii primesc rolul sperietoarei şi, evident (?!), nu sunt finanţate. Mă scuzaţi, există câteva (in)explicabile excepţii. Proiectele Think Big pentru ţară pot aştepta.

Privind la “culoarea” dominantă din politică, (încă) mă mir.

 
  1. Familia Vlădoi, Ion Vlădoi Rosé - Fetească Neagră 2020

 

Te obişnuieşti repede cu binele! Nu aş fi anticipat ce emoţie, ce bucurie şi ce curiozităţi stârneşte un vin bun când ajunge în paharele celor care-l iubesc dar care, normal, nu au la îndemână informaţiile profesioniştilor.

La o masă cu prietenii, la terasa lui Neluţu Pizzaru’ din Ciorogârla, am deschis (pentru că e permis BYOB aici) o sticlă de Fetească Neagră rose de la Vlădoi (Ion Vlădoi, pentru că vă veţi întâlni şi cu vinurile fiicei, Anca Maria Vlădoi). Am realizat că “floralul”, “aciditatea”, “gustul de fruct în pârg” - descriptorii din inventarul meu, pălesc în faţa entuziasmului nedisimulat, a exclamaţiei de satisfacţie, a zâmbetului larg - inventarul de expresii al descoperitorilor amatori de comori enologice.

Mulţumesc, Ion Vlădoi pentru “aurul” (şi nestematele) din acest vin!

Mulţumesc, prieteni dragi pentru că mă ajutaţi să preţuiesc vinurile simplu, direct, cu poftă de viaţă!

Harta pentru comoară aici.

 
 
  1. Crama Hermeziu, C’est soir Rosé - Traminer 2020 demisec
 

Fără dubitative: unul din cele mai spectaculoase vinuri tinere din Traminer produse în România!

În trecut, Traminerului i se forţa ştergerea “memoriei” nuanţelor rozalii - liliachii ale pieliţei boabelor. Era valabil şi pentru Pinot Gris. Vinurile aveau “obligaţia” să fie albe!

Noroc că s-au mai schimbat timpurile, mentalităţile (e drept, şi trendurile). Aşa că, astăzi, ne delectăm şi cu rose-uri din aceste soiuri.

Nas impecabil de trandafiri şi portocală caramelizată. Aceleaşi note se găsesc şi în gust, endorsate de accente picante plus senzaţia că muşti dintr-o piersică coaptă, suculentă.

Îmi pare rău că mai am de lucru şi degustarea rămâne ...degustare. Da’ nu vine weekend-ul?!

Pe www.vindor.ro îl găsiţi aici.

 
  1. Casa de avinuri Cotnari, Domenii Rosé - Busuioacă de Bohotin 2020 demidulce
 

Am fost un susţinător vocal al vinificării “în sec” a soiurilor care erau “exploatate” exclusiv pentru obţinerea vinurilor dulci. E o dimensiune care încă se explorează şi, în ani, m-am întâlnit deja cu multe reuşite.

Dar, trebuie să recunosc, Busuioacei îi stă tare bine îmbrăcată cu puţin dulce. Adică, o parte a zaharurior naturale (din strugure) să nu fie fermentate (rămânând celebrele “zaharuri reziduale”). Aromele specifice soiului Busuioacă oricum trimit către “dulcele” trandafirilor.

Bunica mea făcea un fel de şerbet de lămâie pe care eu, copil neastâmpărat, îl amestecam cu dulceaţa din petalele trandafirului urcat ca o boltă peste intrarea principală a casei. Stăteam cu farfuriuţa mea pe prispa înaltă, cu picioarele atârnând şi mă bucuram de “combinaţia” creată. La un moment dat, o albină s-a aşezat pe genunchiul meu unde căzuseră câteva picături din “ambrozia şi nectarul” mixologiei de anticipaţie. Mi-am înfrânt teama şi am lăsat-o să văd ce face. Liniştită, albinuţa se delecta şi ea cu dulceaţa.

Cred că de atunci am început să mă păcălesc cu gândul că, în preajma unui lucru bun, un om nu poate fi (face) rău.

Aş recomanda o doză zilnică politicienilor. Poate am vedea schimbarea. Copilărie reziduală...

“Hordeum vulgare ante anserines” (nu există expresia, ar fi greu să fie şi corectă dar, în traducere liberă, ar fi vorba “să nu strici orzul pe gâşte”).

Pe www.vinmagazin.ro îl găsiţi aici.

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2!

Episoadele sezoanelor I şi II, de luni până sâmbătă, de la 17:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

În curând, pe YouTube, cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO