ZF 24

42 de firme, cele mai mari din fiecare judeţ, ţin 10% din economie. "Campionii locali“ au înregistrat anul trecut venituri cumulate de 26 mld. euro

42 de firme, cele mai mari din fiecare judeţ, ţin 10%...

Autor: Cristi Moga

22.08.2014, 00:07 2125
„Campionii locali“, cele mai mari firme din cele 42 de judeţe ale României au înregistrat anul trecut venituri cumulate de 26 de miliarde de euro, în creştere cu 4%, echivalentul a 10,4% din cifra de afaceri raportată de cele 634.000 de societăţi înregistrate la nivel local, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Judeţe precum Gorj sau Argeş depind însă în proporţie de 40% de o singură companie, ţinând cont că Auto­mobile Dacia, fabrica francezilor de la Renault, a avut anul trecut 42% din cifra de afaceri a judeţului Argeş, în timp ce Complexul Energetic Oltenia a avut o cotă de 39% din rulajul judeţului Gorj. Spre comparaţie, economia Bucureştiului „depinde“ într-o proporţie de doar 4,3% de cifra de afaceri a OMV Petrom, cea mai mare firmă înregistrată în Capitală.

După ce statul a vândut în ultimii 20 de ani fabricile de maşini din Craiova şi Mioveni, combinatele siderurgice din Galaţi şi Reşiţa, Alro Slatina, Silcotub Zalău, Arctic Găeşti, dar şi alte companii care domină economia la nivel local, în doar trei judeţe cele mai mari companii locale sunt publice, şi anume Romgaz Mediaş la Sibiu, Oltchim la Vâlcea şi Complexul Energetic Oltenia înregistrat în Gorj. Capitalul privat românesc deţine cele mai mari firme în alte şapte judeţe prin firme ca Dedeman (Bacău), Romaqua (Harghita) sau InterAgro (Teleorman), în timp ce grupurile străine au controlul marilor firme din 32 de judeţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO