ZF 24

A fost publicat prospectul ofertei Electrica, documentul de 500 de pagini despre listarea anului

A fost publicat prospectul ofertei Electrica, documentul...

Autor: Roxana Pricop

12.06.2014, 15:57 1241

Prospectul de ofertă publică iniţială pentru vânzarea a 51% din acţiunile Electrica a fost publicat pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti. Documentul poate fi accesat aici

Prospectul conţine informaţii despre rezultatele financiare ale Electrica, despre riscurile investiţiei în acţiunile Electrica, despre planurile de dezvoltare a companiei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de ieri,11 iunie, prospectul de ofertă publică primară iniţială de vânzare de acţiuni (sub formă de acţiuni şi certificate globale de depozit -GDR) emise de Electrica SA.
Obiectul ofertei îl reprezintă 177.188.744 de acţiuni, iar perioada de derulare a ofertei este 16 - 25 iunie 2014.
Guvernul a aprobat ieri preţul la care se vor vinde acţiunile Electrica. Preţul a fost stabilit la un interval cuprins între un minim de 11 lei/acţiune şi un maxim de 13,5 lei/acţiune.

Potrivit ministrului delegat pentru energie, 85% din acţiunile scoase la vânzare sunt destinate investitorilor instituţionali, iar diferenţa de 15% este pentru investitorii de retail (spartă în două subtranşe: retailul mic şi retailul mare). Tranşa destinată investitorilor de retail poate fi majorată până la 22% din acţiuni dacă va exista interes din partea acestora.

La finalul ofertei, în funcţie de subscrie­rile făcute de investitorii instituţionali, statul va stabili preţul final din ofertă. De exemplu, la oferta Romgaz, care a fost subscrisă de 17 ori, intervalul de preţ din ofertă a fost 24 lei/acţiune – 32 lei/acţiune, iar preţul final stabilit de stat a fost de 30 de lei/acţiune.

Pe tranşa micilor investitori, pentru primele 10.000 de persoane este garantată achiziţia unui număr de cel mult câte 1.000 de acţiuni în funcţie de numărul de titluri pentru care au plasat ordin de subscriere.

Ministrul a mai explicat că micii investitori pot cumpăra între 250 şi 1.000 de acţiuni garantat, iar după acest prag vor primi pro-rata în funcţie de gradul de subscriere.

Investitorii care vor subscrie în prima săptămână pentru mai mult de 1.000 acţiuni, dar mai puţin de 20.000 de titluri vor beneficia de un discount de 5%. Oferta este intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Société Générale şi Swiss Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO