ZF 24

A fost publicată ordonanţa care modifică schema de sprijin pentru energie verde. Care sunt noile prevederi?

A fost publicată ordonanţa care modifică schema de...

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2013, 12:46 1925

La finalul săptămânii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă prin care se modifică Legea 220/2008 prin care se stabileşte schema de sprijin pentru energia verde.

Potrivit documentului, nu mai primeşte certificate verzi energia produsă în centrale fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrării în vigoare a documentului, erau în circuitul agricol. Totodată, cantităţile livrate suplimentar de producătorii de energie verde faţă de notificările transmise către Transelectrica nu vor mai primi certificate verzi.

Începând cu 1 iulie ar trebui să se amâne temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW, un certificat verde pentru centralele eoliene, două certificate verzi pentru centralele elec­trice solare.
 
Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 01.04.2017 pentru hidrocentrale şi proiecte solare, respectiv începând cu 01.01.2018 pentru eoliene.î, eşalonat până la cel mult 31 decembrie 2020. Practic, în loc de a primi deodată două certificate verzi, investitorul într-o centrală eoliană ar urma să primească doar unu, pe celălalt urmând să-l recupereze din 2018.
 
La solare, investitorii ar urma să primească 4 certificate verzi în loc de 6, celelalte două urmând să fie recuperate din 2017.
 
În total, prin această ordonanţă se amână acordarea unor subvenţii în valoare de 1-1,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, sume care ar trebui recuperate de investitori din 2017.
 
Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze trimestrial numărul de certificate verzi necesare, aceste costuri urmând să fie reflectate separat în facturile plătite de consumatori.
 
Totodată, se exceptează de la aplicarea prevederilor legii un procent din cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor finali. Condiţiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum şi cantitatea exceptată vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern şi fac obiectul unei reglementări ANRE separate.
Iniţial, în proiectul supus dezbaterii publice consumatorii cu un consum anual mai mare de 150.000 de MWh urmau să plătească certificate verzi numai pentru 50% din energia achiziţionată.
 
Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face numai pe OPCOM, bursa de energie.
 
Producătorii de energie verde vor fi monitorizaţi semestrial, ANRE urmând să publice în termen de 90 de zile de la finalizarea perioadei de monitorizare un raport. Dacă în raport concluziile arată că este vorba de o supracompensare, atunci ANRE va propune Guvernului în termen de 30 de zile de la publicarea raportului măsuri pentru reducerea numărului de certifucate verzi.
 
ANRE va acredita doar acele investiţii care se înscriu în ţintele stabilite pentru fiecare an calendaristic prin hotărâre de Guvern pe baza datelor actualizate din Planul naţional de acţiune în domeniul energiei regenerabile (PNAER). Dacă se ating cotele, ANRE sistează acreditarea.
Modificările intră în vigoare de la 1 iulie.
 
Documentul poate fi vizualizat în întregimeaici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO