ZF 24

A studiat comunicaţiile şi acum dezvoltă un magazin cu soluţii şi echipamente IT

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Mădălina Dediu Panaete

10.08.2014, 13:03 815

Radu Adrian, 30 de ani, un tânăr din Braşov care a lucrat aproape opt ani în domeniul calculatoarelor, a decis să de­vină propriul şef şi a deschis o afacere care oferă echipa­men­te şi soluţii IT, dar şi service pentru calculatoare sau laptopuri.

Antreprenorul a găsit o zonă în Braşov unde nu funcţiona niciun astfel de business, a înfiinţat firma Forward Store SRL-D, iar un prieten a venit cu finanţarea pentru ca în decembrie 2012 Radu Adrian să se apuce de treabă.

„Am lucrat în domeniu cam şapte-opt ani şi aşa mi-a venit practic ideea unei astfel de afaceri. Am văzut că în zonă nu este niciun astfel de magazin şi împreună cu un prieten care a venit cu finanţarea am reuşit să deschid acest ma­ga­zin“, povesteşte antreprenorul, absolvent al unei facultăţi de telecomunicaţii, care este singurul asociat al Forward Store SRL-D.

Investiţia s-a ridicat la 20.000 de euro, sumă care a inclus amenajarea spaţiului, stocul de produse şi chiria. El afirmă că îi este destul de greu să dezvolte businessul pentru că chiria este foarte mare şi se ridică la circa 3.000 de lei pe lună pentru un spaţiu de 70 de metri pătraţi.  „Cel mai des oamenii intră în magazin pentru reparaţii de laptopuri, calculatoare, instalări de sisteme de operare sau devirusări. (...) Avem şi produse second-hand cu garanţie, avem şi calculatoare (unitate centrală n.red.) la 200 de lei“, completează el. De ase­menea, firma lui Radu Adrian are şi contracte cu companii pentru serviciile IT pe care le oferă.

În ultimul an tânărul a încercat să diversifice portofoliul de servicii pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. „De aproape un an am introdus şi serviciul de plată electronică a facturilor şi am cumpărat şi un xerox color nou“.

Anul trecut, firma Forward Store SRL-D a avut un rulaj de circa 129.000 de lei (29.000 de euro), o pierdere netă de 45.000 de lei, arată datele publice de pe site-ul Ministerului de Finanţe.  „Pentru anul acesta estimez o creştere a vânzărilor cu 20%, însă mă aşteptam la mai mult, la mai mulţi clienţi“.

Radu Adrian este unul dintre cei peste 14.000 de tineri antreprenori care au pus bazele unei firme de tip SRL-D începând cu anul 2011. Doar în Braşov în ultimii trei ani şi jumătate, tinerii au pus bazele a 564 de astfel de firme. Chiar dacă ar fi putut accesa fonduri nerambursabile de la stat pentru a-şi dezvolta afacerea, antreprenorul spune că nu a reuşit să facă acest lucru. „Când am încercat nu mai erau fonduri disponibile, apoi când au venit fondurile nu am fost atent şi s-au epuizat, iar apoi a fost blocat programul“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO