ZF 24

Actele de abuz şi ineficienţa managerilor numiţi politic au făcut din Poştă o „gaură neagră“ de 121 de milioane de euro

Compania de stat Poşta Română operează cea mai mare reţea de distribuţie din ţară

Autor: Mirabela Tiron

09.12.2013, 19:49 661

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi: Toader Dan-Mihai, director general al Poştei Române (perioada 2005-2008-n.red), Lepădatu Emanoil, director executiv economic al Poştei, Marinescu Andrei, director executiv dezvoltare strategică al Poştei şi Bărbuleţ Vasile, şef Departament IT  la data faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice“, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Toader, Lepădatu şi Marinescu au mai fost trimişi în judecată în alte două cauze în 2009 şi 2010, mai precizează DNA. ZF nu i-a putut contacta pe foştii şefi.

Poşta putea fi o companie profitabilă dacă nu era „devalizată şi jumulită într-o manieră oribilă“, afirma în iunie Dan Nica, actualul ministru pentru societatea in­formaţională.

Încheierea de contracte păguboase sub conducerea unor manageri numiţi politic şi lipsa unei strategii eficiente au dus Poşta la pierderi de 536 milioane de lei (121 mil. euro) în perioada 2009-2012, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

Anul trecut, compania a avut afaceri de 1,2 miliarde de lei (272 mil. euro) şi pierderi de 52 milioane de lei (11,8 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Abuzuri în serviciu au fost scoase la iveală şi după un control făcut la Poştă în septembrie de Corpul de control al prim-mi­nistrului, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Trei contracte păguboase semnate de reprezentanţii Poştei în 2006 şi 2009 au fost scoase la lumină. Este vorba de o pagubă de 6 mil. euro prin semnarea contractelor de asociere în participaţiune cu Smart Telecom Solutions (încheiat în iulie 2006) şi Posh Telecom Solutions (încheiat în 2009), ce au prestat servicii de intermediere a plăţilor efectuate în regim electronic. Un alt contract care a adus pagube Poştei este cel cu firma G4S Cash Solutions (încheiat în 2006), care a asigurat transportul bunurilor de valoare.

Deciziile lui Mihai Toader, fostul şef al Poştei

Deciziile lui Mihai Toader, şef al Poştei în 2005-2008, au dus compania aproape de „colaps financiar“, se arăta într-un document din 2010 privind aprobarea strategiei de restructurare şi modernizare a Poştei Române.  În acest an s-a stabilit printr-o hotărâre de guvern că Poşta va intra într-un proces de restructurare în vederea evitării colapsului.

În perioada 2005-2009, cheltuielile totale ale companiei de stat s-au dublat până la un nivel de 400 de milioane de euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.  Mai mult, compania a trecut de la un profit net de 8 milioane de euro pe pierderi de 43 de milioane de euro în 2009.

Toader, numit la conducerea companiei de către ministrul comunicaţiilor Szolt Nagy în 2005, a fost pus sub învinuire de DNA încă din 2009, într-un dosar referitor la asocierea Poştei Române cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. El a fost anchetat de DNA alături de fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu şi de fostul ministru al comunicaţiilor Szolt Nagy.

Prin 2008, compania semnase contracte de achiziţii de peste 300 mil. euro. Printre acestea se numărau contractul de 44,8 milioane de euro cu compania aeriană Blue Air pentru prestarea de servicii de transport aerian. În acelaşi timp, firmele UTI Facility Management şi Romprest au câştigat un contract de peste 41 mil. euro (148 mil. lei) cu Poşta Română, în urma căruia s-au furnizat servicii de curăţenie, mentenanţă şi întreţinere a clădirilor şi instalaţiilor pentru o perioadă de patru ani. Tot în 2008, compania avea un contract de leasing cu Porsche Mobility pentru 727 de maşini.

La începutul anului 2009, Toader a fost înlocuit de Marius Vătavu, care a fost schimbat în septembrie cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank. La câteva luni Bohâlţeanu şi-a dat demisia, iar în 2010 a fost numit la conducere Dumitru Daniel Neagoe, fost director executiv al companiei în perioada aprilie-iunie 2010 şi director al Direcţiei regionale de poştă Ploieşti în perioada martie 2009-martie 2010.

Din 2012, sub management privat

La finalul anului trecut la Poştă a fost instituit management privat, Ion Smeeianu fiind desemnat director general, deşi ocupa şi anterior această funcţie pe care a fost numit politic. Adrian Volintiru, preşedintele Poştei, numit la conducere în decembrie anul trecut când a fost instituit management privat, a renunţat la această funcţie, în locul lui fiind numit Marian Pantăzescu, administrator în cadrul companiei. Ceilalţi membri ai consiliului sunt Dinu Sava Malacopol, Adrian Apolzan, Gelil Eserghep, Adrian Cighi din partea Fondului Proprietatea.

După ce a disponibilizat 3.650 de angajaţi, Poşta Română, care operează cea mai mare reţea de distribuţie din ţară, dar care nu a reuşit sub „management privat“ să iasă de pe pierderi în primele nouă luni din acest an, a anunţat „modernizarea oficiilor poştale“, dar a pus pe listă doar 45 de oficii dintr-un total de 5.600 de unităţi. Şeful companiei susţinea însă că anul viitor este bugetat un profit de 100 mil. lei (22,2 mil. euro).

Poşta este deţinută de stat prin Ministerul pentru Societatea Informaţională cu un pachet de 75% şi de Fondul Proprietatea cu un pachet de 25%.

De ce sunt acuzaţi foştii şefi ai Poştei?

În anul 2008, Dan-Mihai Toader, Emanoil Lepădatu,  Andrei Marinescu, în calitate de directori şi Vasile Bărbuleţ, în calitate de şef de departament, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu în contextul organizării şi derulării achiziţiei şi implementării unor produse informatice de la firma DataTech Business Solutions Ltd Cipru, potrivit datelor publicate pe site-ul DNA. La data de 29 iulie 2008, Poşta a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd. în valoare de 6,58 mil. euro, sumă ce urma a fi achitată în şase rate eşalonate în perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie.

„Ca urmare, produsele au fost cumpărate la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor. Prin aceasta, a fost adusă patrimoniului Poştei  o pagubă de 6,58 milioane de euro“, arată DNA.

De asemenea, prin activitatea lor, cei patru inculpaţi au contribuit la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6 milioane de euro, potrivit DNA.

„În mod concret, Bărbuleţ Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil şi Toader Dan Mihai, cu intenţie, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziţie publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat şi aprobat achiziţia produselor software. (...) S-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, deşi nu erau întrunite condiţiile specifice acestei proceduri, iar pe piaţa IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerinţele Poştei şi, astfel, se impunea efectuarea achiziţiei prin licitaţie.“

Nu a existat o negociere propriu-zisă cu reprezentanţii companiei furnizoare care să ducă la diminuarea considerabilă a preţului produselor achiziţionate, ci s-a urmărit doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal. Contractul avea în vedere achiziţionarea unei cantităţi de produse mult mai mari decât necesarul real al companiei, potrivit DNA.

 

Zf despre devalizarea poştei

Septembrie 2013 - ZF a scris despre alte  contracte păguboase (scoase la iveală de DNA) semnate de reprezentanţii Poştei în perioada 2006-2009, unele sub conducerea fostului şef Dan Mihai Toader.

Iulie 2010 - ZF a scos Poşta la raport: Cum a ajuns Poşta Română la pierderi de 43 mil. euro anul trecut şi la cheltuieli duble faţă de acum cinci ani

iunie 2010 - Deciziile lui Mihai Toader, şef al Poştei în 2005-2008, au dus compania aproape de „colaps financiar“, se arăta într-un document din 2010 privind aprobarea strategiei de restructurare şi modernizare a Poştei Române.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO