ZF 24

Actionarii companiilor de asigurari vor trebui sa vina cu 200 mil. euro in 2009 pentru a acoperi pierderile

12.11.2008, 13:10 18

Piata locala de asigurari va avea in 2009 pierderi de 200 mil. euro, ca urmare a cresterilor daunelor platite si a numarului de dosare de dauna, pierderi care ar trebui acoperite prin aport de la actionari, a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

"Intrebarea care ma framanta este urmatoarea: exista acesti bani? Banii au devenit putini si scumpi, iar mesajul pe care companiile locale il vor primi de la actionari va fi: stopati lupta pentru cota de piata si incercati sa aveti un business profitabil", a spus Constantinescu.

Anul trecut, pierderile nete ale industriei de asigurari au totalizat circa 76 mil. euro, insa seful Allianz-Tiriac Asigurari spune ca cifra este clar incorecta, fiind subevaluate rezervelor tehnice ale companiilor. In urma unui calcul corect, cifra ar fi mai mare, sustine Constantinescu.

Companiile de asigurari nu isi acopera daunele platite la clienti prin veniturile incasate din primele de asigurare. In primele noua luni ale acestui an, valoarea daunelor pe segmentul politelor de asigurare auto obligatorie (RCA) a crescut cu 50%, in timp ce prima medie platita de clienti a crescut cu 21%, la 290 de lei, a declarat vicepresedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Primele subscrise pe segmentul RCA au inregistrat in septembrie un avans anual de 18%, in timp ce pentru politele CASCO avansul a fost de 42,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO