ZF 24

Acţionarii Fan Courier, declaraţi antreprenorii anului în proiectul ”Campioni în Business”: Nu ne-am închipuit niciodată că vom ajunge aşa de sus

Vedeţi imagini de la Gală

Autor: Adelina Mihai

03.11.2014, 20:50 1735

Compania românească de servicii de curierat Fan Courier, deţinută de Adrian Mihai, Neculai Mihai şi Felix Pătrăşcanu, a primit marele premiu - denumit „Antreprenorul Anului“ - în cadrul galei de încheiere a proiectului „Campioni în business 2014“, organizată astăzi, în Bucureşti. În cadrul evenimentului au mai fost decernate premiile „Campioni în business“ pentru şapte companii deţinute de antreprenorii români din regiunea Munteniei, pentru performanţele financiare din ultimul an.

“Nu ne-am închipuit niciodată că vom ajunge să aşa de sus, am avut norocul să dezvoltăm o afacere pe o piaţă aflată la început în România. La început, ori nu explicam prea bine, ori clienţii nu înţelegeau prea bine business-ul nostru, cert e că unii ne întrebau dacă îşi pot face abonamente la ziar la noi”, a declarant Adrian Mihai, acţionar Fan Courier

În prezent, sectorul online este vedetă, creşte cel mai mult. Iar profitabilitatea companiei nu este atât de mare, având în vedere că noi am investit 20 de milioane de euro într-un centru de sortare a coletelor, investiţie care urmează să se amortizeze în următorii 40 de ani.

”România are 25 de antreprenori la mia de locuitori, în timp ce SUA are 80 de antreprenori la mia de locuitori. Antreprenoriatul poate salva România şi poate aduce plus valoare în economia românească, a declarat Felix Pătrăşcanu”, acţionar Fan Courier. 

Afacerile se distrug întotdeauna din interior, eu nu cred că se distrug din cauza competiţiei. Norocul nostru a fost acela că am fost prieteni şi vecini de când eram mici, am crescut împreună şi avem acelaşi nivel de raportare la bogăţie sau la tipul de maşini conduse. Iar dacă am rezistat 16 ani împreună în afacerea asta, nu văd de ce lucrurile nu ar merge la fel de bine şi de acum încolo, pentru că avem multe idei.

Proiectul „Campioni în business“ este realizat de ZF în parteneriat cu fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR- cea mai mare bancă locală, firma de audit şi consultanţă fiscală PwC şi Fundaţia Triple Helix.

Fan Courier, o companie cu afaceri de 280 mil. lei şi aproape 1.300 de angajaţi, a primit marele premiu „Antreprenorul Anului“ ca o răsplată a performanţei financiare înregistrate în 2013 prin comparaţie cu anul anterior: cifra de afaceri a fost în creştere cu 16% faţă de 2012, iar  profitul a ajuns la 45 mil. lei, plus 12% faţă de 2012. Anul trecut, „Antrepre­norul Anului“ a fost desemnat omul de afaceri Radu Geor­gescu, care a fondat compania cu activităţi în domeniul IT GECAD.

Proiectul „Campioni în bu­siness“ premiază companiile de­ţinute de antreprenori ro­mâni în funcţie de trei ca­tegorii: companii mari (cu afa­ceri de peste 70 de milioane de lei), companii mici (cu afaceri între 15 şi 70 de milioane de lei) şi o categorie a com­paniilor care merită „premii speciale“.

Pentru că în cadrul proiectului se acordă premii pentru performanţele fi­nan­ciare ale companiilor din fiecare re­giune a ţării, decernarea premiilor a avut loc în cadrul a trei evenimente or­ga­nizate în perioada octombrie-noiem­brie la Cluj (pentru campionii din Transil­vania şi Banat), la Iaşi (pentru campionii din Moldova) şi la Bucureşti (pentru campionii din regiunea Mun­teniei).

În cadrul galei din această seară, şapte com­panii din regiunea Munteniei au primit pre­miile „Campioni în business“ ai anului 2014. Astfel, Bulrom Gas Impex din Bucureşti (producţia şi distribuţia de GPL), Foraj Sonde din Craiova (in­dus­tria petrolieră) şi Transport Trade Ser­vices din Bucureşti (logistică, transport de mărfuri) au primit titlul de campioni în business la categoria companii mari, în timp ce firme precum Musette din Bu­cureşti (încălţăminte), Nordic Petfood din Bucureşti (hrană pentru animale de companie) şi Vox Agri din Urziceni (agri­cultură) au primit premiile de la cate­goria companii mici. Un singur premiu special a fost acordat pentru re­giunea Munteniei, oferit companiei Café Fortuna, deţinută de omul de afaceri Constantin Moroianu.

Premiile „Campioni în business“ se acordă în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri, a profitului net, a numărului de angajaţi şi a solidităţii afacerii. În cadrul proiectului au fost selectate doar com­pa­niile profitabile deţinute de între­prin­ză­tori locali, cu peste 10 angajaţi.

Dedeman din Bacău (retail bri­colaj), Köber din Neamţ (producţie vop­sele), Pandora Prod din Focşani (tex­tile), Electric Plus din Bacău (tâmplărie din PVC) au fost doar câteva dintre com­paniile „campioane“ din regiunea Mol­dovei în acest an.

Din regiunea Transilvaniei şi a Ba­na­tului, printre campionii din acest an s-au aflat companii precum Elba din Timi­şoara (echipamente electrice de ilu­mi­nat) sau Electro Sistem (aparate de distri­buţie şi control al electricităţii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO