ZF 24

Acţiunile BRD şi Banca Transilvania au crescut umăr la umăr, dar bilanţurile pe 2014 ar putea schimba clasamentul

Acţiunile BRD şi Banca Transilvania au crescut umăr la...

Autor: Roxana Pricop

12.02.2015, 00:07 2061

Acţiunile BRD şi cele ale Băncii Transilvania au surprins plăcut investitorii cu randamente de până la 11% în acest an. Testul de rezistenţă pentru evoluţia din perioada următoare a celor două acţiuni se va da azi şi mâine, când cei doi creditori îşi anunţă rezultatele financiare pe 2014. Analiştii sunt rezervaţi cu privire la rezultatele BRD, aşteptându-se la pierderi în 2014, şi optimişti pentru Banca Transilvania.

Câştigurile aduse de titlurile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) în acest an sunt printre cele mai mari din rândul băncilor din regiune. Acţiunile băncilor gre­ceşti, cu operaţiuni şi în România, s-au prăbuşit pe bursa de la Atena cu până la minus 37%, iar băncile aus­triece Erste Bank şi Raiffeisen Bank, prezente şi local, şi-au mai revenit în acest an, după scăderile de până la 50% raportate anul trecut. Investitorii au revenit la sentimente mai bune faţă de acţiunile băncilor austriece după ce Raiffeisen a anunţat vânzarea business-urilor din Polonia şi Slovenia, iar Erste a invitat statul maghiar şi BERD să intre acţionari cu 30% în businessul său din Ungaria. Acţiunile Raiffeisen au un avans modest de 0,2% în acest an, după o scădere de 51% anul trecut, iar titlurile Erste Bank au cres­cut cu 13%, după o scădere de peste 20%.

BRD, a doua bancă din sistem după active, îşi anunţă azi rezultatele financiare pe 2014. Analiştii se aşteaptă ca banca să raporteze pierderi pe anul 2014, în condiţiile în care profitul net după primele nouă luni din an a fost de circa 20 milioane de lei, iar în trimestrul al treilea a avut o pierdere de 100 mi­lioane de lei.

În şedinţa de ieri, acţiunile BRD au debutat cu o creştere puternică de până la 2%, atingând cotaţia de 9,77 lei/titlu, nemaiatinsă din 2012, pentru ca apoi avansul să se domolească la un plus de circa 0,7%.

Estimările sunt sumbre pentru sistemul bancar local. Pentru 2014 sunt aşteptate pierderi de 4,4 miliarde de lei, deşi iniţial pierderile erau estimate la 2,2 miliarde de lei.

„Aprecierea acţiunilor băncilor locale a avut la bază în principal anticipaţiile şi optimismul indus de măsurile fără precedent ale BCE de stimulare economică, de pe urma cărora sectorul bancar ar putea avea cel mai mult de câştigat. În acelaşi timp, în ultimele luni am asistat la o scădere importantă a ratei creditelor neperfor­mante din sistemul bancar autohton, ce se va reflecta pozitiv în profitabilitatea băncilor când acestea vor atinge un nivel confortabil de provizionare a cre­ditelor neperformante”, a spus Adrian Cojocar, directorul general al societăţii de administrare Intercapital Invest­ment Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO