ZF 24

Acţiunile Transelectrica au sărit cu 6% în două zile pe fondul rezultatelor în creştere

Acţiunile Transelectrica au sărit cu 6% în două zile...

Autor: Adrian Cojocar

18.11.2013, 19:10 711

Titlurile transportatorului de energie Transelectrica Bucureşti (TEL) înregistrau pe parcursul zilei de ieri un avans de peste 4% după ce vineri au urcat cu 2%.

Analiştii pun evoluţia pe seama rezulta­telor companiei care a raportat la finele săp­tămânii trecute un profit net în primele nouă luni ale anului mai mare de 11 ori comparativ cu intervalul similar din 2012, respectiv de 131,6 mil. lei (29,6 mil. euro), care-i va permite com­paniei să acorde acţionarilor dividende semni­fi­cativ mai mari decât anul trecut.

„Evoluţia acţiunilor cred că este deter­mi­nată de rezultatele la nouă luni, profitul fiind de câteva ori mai mare faţă de 9 luni anul trecut, în condiţiile unor afaceri în scădere care exprimă o îmbunătăţire a eficienţei. Automat sunt perspective mai bune pentru dividendele care urmează să fie acordate de Transelectrica pentru că guvernul a spus că va menţine rata de 85% privind distribuţia dividendelor la com­paniile de stat. Sunt perspective şi că va emite obligaţiuni şi se va ameliora structura de finan­ţare a companiei, va creşte vizibilitatea acesteia şi va da o stabilitate mai mare a rezul­tatelor companiei pe plan financiar. Cuponul de dobândă la obligaţiunile Transelectrica va reprezenta un barometru important pentru preţul acţiunilor companiei pe bursă“, spune un analist din piaţă.

Creşterea profitului Transelectrica din primele nouă luni a venit în ciuda unui declin de 18,6% al veniturilor în aceeaşi perioadă, care s-au cifrat la 1,76 mld. lei (397,5 mil. euro).

Majorările de tarif de care a beneficiat compania la debutul anului şi-au pus amprenta asupra profitabilităţii transportatorului de energie care şi-a dublat profitul din exploatare la 159 de milioane de lei după primele nouă luni, în timp ce stabilitatea cursului de schimb din acest an a făcut ca Transelectrica să înregistreze pierderi cu 61 de milioane de lei mai mici din activitatea financiară, acestea coborând la numai 2,67 mil. lei în primele nouă luni ale anului. Compania a raportat chiar un profit de 3 mil. lei din activitatea financiară în trimestrul al treilea, în condiţiile în care în ultimii ani s-a situat permanent pe pierdere la nivel financiar din cauza aprecierii euro şi dolarului în condiţiile reevaluării datoriilor importante în valută pe care societatea le-a contractat.

Titlurile Transelectrica se tranzacţionau ieri la un preţ de 14,53 lei/unitate, nivel la care compania este evaluată pe bursă la 248,6 milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO