ZF 24

Adamescu, proprietarul Astra: Pericolul decredibilizării este uriaş, Astra are 4,6 milioane de clienţi

Adamescu, proprietarul Astra: Pericolul decredibilizării...

Omul de afaceri Dan Adamescu, pro­prie­tarul asigurătorului Astra, a ţinut ieri o conferinţă de presă, organizată să du­reze mai puţin de o oră şi să nu in­cludă întrebări, în care şi-a prezentat punctele de vedere în legătură cu decizia ASF de a institui procedura de redre­sa­re fi­nan­ciară prin administrare specială a com­paniei, cea mai mare firmă de asi­gu­rări.

WikiZF: Profilul companiei Asigurare-Reasigurare Astra S.A.

„Este o măsură incredibilă, incalifi­ca­bilă. Pericolul decredibilizării este uriaş. Astra are 4,6 mil. clienţi. Fiecare al treilea - al patrulea român este asigurat la Astra. Să ieşi cu un ci­nism incredibil şi să spui că băncile nu sunt afectate... dar sunt afectaţi românii, sunt afectate companiile“, a declarat Adamescu.

În urma deciziei ASF, acţionarii com­paniei au fost suspendaţi, iar firma KPMG Advisory a fost desemnată ad­minis­trator special. „Toată conducerea asta va fi astăzi deca­pitată. Va trebui luni să-şi dea seama noua conducere ce este aici. Sun­tem şocaţi de actul ASF, nu s-a mai întâm­plat nicăieri în lume să se sară paşi, înseam­nă distrugerea întregii pieţe. Nu ştiu ce urmări va avea acest act. Ruşanu habar nu are de asigurări, nicio limbă străină, Moldoveanu are puţin habar (el vine din PRM). Âştia sunt oamenii despre care vorbim. Nici Ruşanu, nici Mol­do­veanu, nici ASF-ul nu ştiu efec­tele. Important este cum reacţionează clienţii şi partenerii. Dacă ei nu reacţio­nea­ză bine, dacă nu continuă cu noi, Astra moare. Cred că este un motiv po­li­tic, altfel nu-mi explic”, a mai spus Ada­mescu. Potrivit omului de afaceri, „teroa­rea” a început la sfârşitul anului trecut, când Astra a cumpărat asigu­rătorul AXA, în urma unor negocieri la care fuse­seră chemaţi şi jucătorii interna­ţio­nali VIG şi Aegon.

„ASF a tergiversat aprobarea tran­zac­ţiei, ei nu acceptă preluarea AXA Ro­mânia de către Astra, care ar fi însem­nat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra”, a pre­cizat omul de afaceri.

Compania de asigurări Astra, pre­luată de Adamescu în 2002, este  liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de 4 milioane de clienţi.

 

Principalele declaraţii ale lui Dan Adamescu la decizia luată de ASF:

  • „Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 mil. lei, dar nu am primit niciun răspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea Astra va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleagă situaţia Astra. Ei au aruncat o bombă, în condiţiile în care specificul pieţei impunea discreţie şi profesionalism.“

  • „Eu, personal, şi conducerea Astra suntem şocaţi şi este incredibil şi, dacă verificaţi, nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaiîntâlnit nicăieri în lume.“

  • „În mod normal, conform legislaţiei, sunt paşi de urmat dacă firma are probleme. Dacă noi susţinem că suntem bine rezervaţi, iar ei susţin că sun­tem subrezervaţi, trebuia să ne ceară o mărire de capital. Au sărit peste acest pas şi ne-au pus sub supraveghere. Toa­tă conducerea Astra e decapitată azi, iar în locul ei vine o firmă căreia îi trebuie câteva luni ca să înţeleagă ce e aici.”

  • „Vom merge în instanţă să desfiin­ţăm această decizie. Astra are 2.800 de angajaţi, în jur de 16.000 de agenţi şi 400 de brokeri. Avem sucursală în fiecare judeţ. Cum vor reacţiona ei? Ce se întâm­plă mâine dacă agenţii nu ne mai dau banii? Angajaţii noştri se opresc pen­tru că sunt nesiguri“.

  • „Toată această teroare pentru noi a început anul trecut. La mijlocul lui decem­brie noi am cumpărat AXA. Nu a fost o licitaţie. Ne-a chemat pe noi, pe VIG, pe Aegon. A fost o lovitură de prestigiu. Dacă era contractul semnat, Astra nu mai avea probleme acum.”

  • „Noi am cumpărat (asigurătorul AXA – n.red.). Am primit felicitări din toate părţile, şi din afara ţării, inclusiv de la concurenţă. Am cumpărat AXA România cu un euro şi primeam 35 mil.  euro infuzie de capital. În urma tran­zac­ţiei, indica­torii finan­ciari privind solva­bili­tatea şi lichi­ditatea urma să se du­bleze. ASF a ter­giversat aprobarea tran­zac­ţiei, ei nu acceptă preluarea AXA Ro­mânia de către Astra, care ar fi însem­nat rezo­l­va­rea problemelor Astra. ASF nu vrea re­zol­varea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra.“

  • Legat de colaborarea cu firma Panamerican Re, din Insulele Cayman, Ada­mescu a explicat că nu o con­tro­lează şi nu are acţiuni acolo, adăugând: „Con­tractele se fac la sfârşit de an pentru anul următor pentru zeci de do­menii. Discutăm cu un lider de piaţă care ne dă preţul cel mai bun şi după sem­năm cu cel care urmează. Ulterior, luăm şi câţiva care nu au rating A, este bu­siness, aşa ne asigurăm contractele. Una dintre aceste firme este Pana­me­rican“.

  • Legat de întârzierile la plată către asiguraţi, Adamescu a spus: „Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plati. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi“

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO