ZF 24

Adevărul despre exporturile de bunuri alimentare ale României. În top 500 cei mai mari exportatori din economie în 2018 sunt doar zece fabrici din industria alimentară şi a băuturilor

Cel mai mare exportator de alimente a fost anul trecut Fabrica de Lapte Braşov, producătorul iaurturilor Olympus şi Oly.

Cel mai mare exportator de alimente a fost anul trecut Fabrica de Lapte Braşov, producătorul iaurturilor Olympus şi Oly.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.04.2019, 18:00 921

În top 100 de exportatori nu este niciun jucător din industria alimentară l Liderul exporturilor de alimente în 2018, grupul grec Olympus, se află pe locul 192 în clasamentul general. Exporturile de alimente au trecut în 2018 de 1,5 mld. euro, în timp ce importurile sunt de două ori mai mari. Efectele pestei porcine s-au văzut în clasament, astfel că Smithfield, cel mai mare exportator de carne de porc, a coborât în top.

Doar zece companii din domeniul producţiei de alimente şi băuturi s-au aflat anul trecut în clasamentul celor mai mari 500 de exportatori din economie, într-un top condus de companii din domenii precum producţia auto şi de companii din energie şi de traderi de cereale, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

ZF a extras din top 500 cele mai mari companii exportatoare companiile producătoare de alimente şi băuturi, un sector unde firmele realizează anual afaceri de circa 10 miliarde de euro. Doar o mică parte din acest business vine din exporturi, în condiţiile în care livrările peste graniţe de produse precum carne, brânzeturi, produse de panificaţie, dulciuri sau băuturi se situează anual la peste 1,5 de miliarde de euro.

Nivelul slab al livrărilor în străinătate se vede şi în poziţia producătorilor de alimente şi băuturi în topul exportatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO