• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
ZF 24

Administraţia Fondului de Mediu dă startul Programului de iluminat public stradal, un proiect de 384 milioane lei

Administraţia Fondului de Mediu dă startul Programului de iluminat public stradal, un proiect de 384 milioane lei

Autor: Otilia Serescu

12.06.2020, 14:41 296

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Andreea Kohalmi – Szabo, a semnat vineri dispoziţia de demarare a Programului privind sprijinirea eficienţei energetice şi a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

Programul finanţat de AFM, în valoare totală de 384 de milioane de lei, se adresează administraţiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică. La nivel concret, în funcţie de proiectele depuse şi de nivelul cofinanţării, programul va ajuta între 400 şi 750 de localităţi din România, conform unui comunicat al Ministerului Mediului.

„Estimarea noastră este că, la finalul implementării programului, aproape 7 milioane de români vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de bună calitate, mai puţin poluant şi mai ieftin. Odată cu implementarea noilor tehnologii, vom constata o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar facturile plătite de către primării pentru iluminatul public vor scădea cu până la 80%. Ceea ce, având în vedere contextul bugetar şi economic actual, reprezintă un ajutor extrem de important pentru reprezentanţii oricărei comunităţi”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.
Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unităţile administrativ – teritoriale (UAT) din România, acestea fiind împărţite în două categorii: UAT-uri de până la 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 500.000 de lei) şi UAT-uri peste 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 1.000.000 de lei)”, a spus preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Conform sursei citate, este primul program derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu în care se introduce şi principiul competitivităţii proiectelor, acestea aprobându-se pe măsură ce se depun, în baza unui punctaj minim obţinut care se poate atinge atât prin nivelul de economie de energie realizat, cât şi prin gradul de cofinanţare la care este dispusă fiecare administraţie locală.

„Am dorit foarte mult ca Programul de Iluminat public stradal să nu fie o simplă alocare de fonduri către primării pentru a cumpăra becuri tip led, ci să contribuie cu adevărat la creşterea economiei de energie şi la scăderea facturilor pe care, într-un final, tot cetăţeanul le plăteşte prin taxele şi impozitele sale. De aceea, în calitate de preşedinte al AFM, am susţinut introducerea acestui element de concurs ca administraţiile locale să fie încurajate să achiziţioneze soluţii cât mai eficiente din punct de vedere energetic motivate fiind de o cofinanţare mai mică, de minim 10%”, a mai afirmat preşedintele AFM.

În plus, mecanismul competitiv nou introdus va permite AFM să înceapă implementarea proiectelor în cel mai scurt timp de la lansarea Programului, contribuind astfel la creşterea gradului anual de finanţare.

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare va începe în data de 13 iulie şi va dura maximum 60 de zile în limita fondurilor disponibile alocate programului. Durata de realizare a proiectului, stabilită în cadrul contractului pentru finanţarea nerambursabilă, nu poate depăşi 18 luni. Aceasta se calculează de la data semnării contractului de finanţare.

Programul de Iluminat public stradal este finanţat din fonduri proprii ale Administraţiei Fondului pentru Mediu provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702