ZF 24

Administratorul fostei Euroticket, judecat după ce a înşelat 12 mari retaileri cu peste 11 mil. lei

Administratorul fostei Euroticket, judecat după ce a...

Autor: Otilia Ciocan

09.01.2015, 14:04 185

Potrivit procurorilor anticorupţie, Traian Miclăuş, prin firma pe care o administra, Euroticket Company SRL (devenită SC Operativ Logistic SRL), unitate emitentă de bilete de valoare, a indus în eroare 12 mari retaileri, determinându-i să accepte la plată tichete de masă şi tichete cadou, puse în circulaţie în decembrie 2010, fără intenţia de a le deconta, provocând astfel un prejudiciu de peste 11 milioane de lei.

Anchetatorii spun că reţelele de magazine păcălite de Miclăuş sunt SC Dedeman SRL, SC Romania Hypermarche SA, SC Kaufland SCS, SC Auchan Romania SA, SC Rewe Romania SRL, SC Mega Image SRL, SC Real Hypermarket SRL, SC Profi Rom Food SRL, SC Lidl Discount SRL, SC Billa Romania SRL, SC Artima SA şi SC Carrefour Romania SA.

"În calitate de director al Euroticket Company SRL, inculpatul Miclăuş Traian şi-a însuşit din gestiunea societăţii comerciale amintite, în mod repetat, din iunie 2010 şi până iunie 2011, suma de 3.363.792 lei, plătind prestaţii simulate de consultanţă pe care şi-ar fi acordat-o lui însuşi. Suma de bani amintită era plătită SC Euroticket Company SRL de angajatori pentru tichetele remise (tichete care urmau a fi încredinţate angajaţilor), aparţinea retailerilor care acceptau tichetele ca mijloc de plată şi se afla vremelnic în gestiunea Euroticket Company SRL", arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit legii, este interzis ca banii necesari decontării de tichete să fie folosiţi în alte scopuri de către unităţile emitente ale biletelor de valoare.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că Miclăuş a retras în numerar cei peste 3,3 milioane de lei prin 208 operaţiuni, din soldul de casă al SC Euroticket Company SRL. Practic, el a început să delapideze societatea comercială pe care o administra, Euroticket Company SRL, în condiţiile în care a iniţiat negocieri cu o altă firmă pentru vânzarea clientelei şi a activelor, mai susţine DNA.

"În acelaşi context, Miclăuş Traian a început să treacă din fondurile SC Euroticket Company SRL, sume importante de bani sau creanţe în patrimoniul altor societăţi comerciale pe care le controla; dacă în vara anului 2010, atunci când făcea demersuri de prelungire a autorizării, SC Euroticket Company SRL avea disponibilul necesar decontării tichetelor aflate în circulaţie, în luna noiembrie 2010 societatea comercială nu mai avea sumele necesare nici în bancă, nici în casă şi nu deţinea nici creanţe neîncasate pentru a putea deconta tichetele emise", conform DNA.

Astfel, în calitate de director al Euroticket Company SRL, Traian Miclăuş a plătit, în perioada februarie - martie 2011, suma de 1,2 milioane de lei din banii societăţii comerciale amintite, către o firmă terţă, pentru servicii fictive, pentru a scăpa de datorii personale.

"Miclăuş Traian a asumat în numele SC Euroticket Company SRL, în perioada 2010-2012, obligaţii împovărătoare faţă de societatea comercială afiliată Grupul de Management al Creanţelor Z SRL, în valoare de 16.065.440 lei (din care s-au plătit 5.072.532,14 lei); a scos 7.588.291 lei din patrimoniul SC Euroticket Company SRL, în perioada 2010-2011, şi i-a transferat în beneficiul unor societăţi comerciale afiliate, prin plăţi pentru servicii fictive sau inutile (în special de consultanţă ori IT, pretins a fi prestate de Universal Agrozootehnica SRL, de Mondial Agrozootehnica SRL), prin plata (către SC Software & Hardware Industry SRL) unei garanţii de execuţie şi a unor chirii (anticipat, pe termen lung) asumate cu rea credinţă, dar şi prin împrumuturi acordate unor firme afiliate şi stinse printr-un mecanism fraudulos de compensare", mai spun anchetatorii.

Potrivit DNA, prejudiciul rezultat din delapidare este de 3.363.792 lei, iar cel din abuz în serviciu, de 8.788.291 lei.

În acest dosar, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi asupra conturilor bancare ce aparţin lui Miclăuş, dar şi asupra firmei Operativ Logistic SRL, fostă Euroticket Company şi Grupului de Management al Creanţelor Z SRL, Universal Agrozootehnica SRL şi Software&Hardware Industry.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Acest dosar a fost deschis de DNA după ce Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a reclamat, în aprilie 2011,că emitentul de tichete valorice Euroticket a produs o pagubă de peste un milion de euro marilor reţele comerciale, altor companii şi persoane fizice care au utilizat tichetele emise de companie.

"Dorim să vă semnalăm potenţiala activitate infracţională a SC Euroticket Company SRL, (...) reprezentată legal de domnul Miclăuş Traian, în calitate de administrator. După cum vom relata în continuare, prin modul subversiv de desfăşurare şi prin prejudiciile materiale grave cauzate unui număr important dintre membrii AMRCR, acţiunile Euroticket prezintă caracter infracţional, asupra căruia dorim implicarea neîntârziată a Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arăta în denunţul înaintat DNA, în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO