ZF 24

Adrian Câciu, ministrul investiţiilor: România a contractat în ultima lună 4 miliarde de euro prin programele Politicii de Coeziune 2021-2027, ajungând la 15 miliarde euro în total

Adrian Câciu, ministrul investiţiilor: România a...

Autor: Roxana Rosu

10.07.2024, 11:54 142
România a contractat în ultima lună 4 miliarde de euro pe programele din exercitiul financiar 2021-2027 aferente Politicii de Coeziune, valoarea totală a contractelor semnate ajugând la 15 miliarde euro, respectiv 33% din suma totală alocată, a anuntat miercuri Adrian Câciu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene.
 
În plus, alte 6 miliarde de euro sunt în curs de contractare.
 
”Dacă ar fi să fac o comparaţie cu vechea perioadă de programare 2014-2020, în anul 3 de implementare(2016) România reuşea să aibă contracte semnate de doar 1,5 miliarde euro (şi, evident, ne întrebam cu totii când vom reuşi să absorbim banii europeni destinati României). Iată că acum, în doar o lună, semnam contracte de peste dublul valorii pe care o semnau reprezentanţii Romaniei din acea perioadă într-un an întreg”,  a spus ministrul pe pagina lui de Facebook.
 
Adrian Câciu a precizat că aceasta este normalitatea în actul de gestionare al fondurilor europene.
 
El a adăugat că valoarea totală a contractelor semnate până la acest moment este de 10 ori mai mare decât era în exerciţiul anterior raportat la acelaşi moment al implementarii cadrului financiar multianual (iulie 2016).
 
”Valoarea contractelor semnate pe programele finanţate din Politica de Coeziune 2021-2027 a ajuns la 15 miliarde euro (33% din alocare) la această dată iar încă 6 miliarde de euro sunt în curs de contractare. Dacă vrei să ai absorbţie de fonduri europene trebuie să ai contracte şi beneficiari care să implementeze proiectele. Şi să ai proiecte mature care să aducă beneficiul calitativ al absorbţiei şi anume dezvoltarea economică menită să asigure convergenţa către economiile dezvoltate ale Europe”.
 
Ministrul a adăugat că ritmul de contractare şi absorbtie va continua