ZF 24

Adrian Vasilescu, BNR: PIB-ul anului 2014

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Vasilescu

17.12.2013, 20:06 2095

Peste două săptămâni ne vom despărţi de anul 2013. Vom încheia probabil anul cu o creştere economică în jur de 2 la sută. Nu-i deloc rău, dar nici bine nu este. România are nevoie de un PIB mai mare. Şi, totodată, de o creştere economică sănătoasă. Ca să deschidem drum către acest ţel, încă din 2014, ar urma să fie îndeplinite mai multe condiţii, începând cu semnul egal nu pur şi simplu între salarii şi muncă, raport adeseori nesemnificativ, ci între salarii şi recunoaşterea muncii de către piaţă. Fără să uităm să căutăm răspunsul corect la o întrebare cardinală: de unde să iasă mai mult PIB dacă nu se va investi mai mult, dacă populaţia nu va cheltui mai mult şi dacă în companii cifrele de afaceri nu vor creşte?

De creşterea economică e legată soluţionarea cererii sociale. Dar este la fel de adevărată şi reciproca: înmulţirea problemelor sociale ar putea prelungi criza. Cât poate fi însă întinsă, la noi, plapuma protecţiei sociale? E clar că ne confruntăm cu condiţii de viaţă aflate la limita de jos, care impun un grad sporit de protecţie socială. Aici  se formează însă un cerc vicios, fiindcă simptomele crizei, ce se mai fac resimţite, restrâng speranţa că ar putea fi multiplicate resursele necesare unei protecţii sociale adecvate. Oameni necăjiţi, îngrijoraţi de prelungirea crizei economice, sunt  îndreptăţiţi să ceară măsuri cu efecte rapide. Şi iată-ne, astfel, în faţa unui paradox. Aici, în România, unde înainte de criză se impuneau măsuri de încetinire a cererii de consum, care devansase dramatic oferta internă de bunuri şi servicii, producând o explozie a importurilor, societatea românească se vede acum nevoită să stimuleze consumul. Dar cum: folosind în acest scop... deficitul bugetar? În niciun caz nu-i asta soluţia. Deficitul, atât cât va fi, redus la 2 la sută din PIB, nu poate avea decât o cale: creşterea investiţiilor publice.

În caz că nu va fi doar o realitate conjuncturală, creşterea investiţiilor la nivelul întregului an 2014 ar fi o garanţie că se vor naşte noi locuri de muncă în sectoarele rentabile, cu deosebire în servicii, care să absoarbă măcar o parte din personalul ce va fi disponibilizat. Dacă se va investi mai mult, dacă vor fi create  noi locuri de muncă şi dacă  vor spori productivitatea şi competitivitatea muncii, obţinând astfel mai multă eficienţă în economie, vor fi şi bani mai mulţi pentru protecţie socială. O protecţie activă, prin muncă eficientă. Salariile  vor creşte, dividendele vor fi mai mari, afacerile mai bune. O licărire de speranţă.

Necazul este că în economie, în multe domenii, companiile se mişcă la întâmplare. Fără ţinte. Deşi ne-am convins, în anii din urmă, că ori de câte ori au existat în faţă ţinte clare, şi mai ales atractive, au sporit şi eforturile, şi eficienţa, şi competitivitatea. Ar fi acum timpul să facem o ţintă din ieşirea din criză. O ţintă pe care nu avem dreptul s-o ratăm. Va fi însă nevoie de politici economice raţionale. De fapt, de o combinaţie inspirată de decizii, care să meargă până la grăbirea reformelor structurale. Pentru că, acum, mai mult chiar decât în anii tranziţiei, ţara are nevoie de astfel de reforme, care să aducă atât câştiguri considerabile de eficienţă, cât şi veniturile aşteptate. Numai că deseori în calea reformelor structurale se interpun tendinţe populiste, ce se manifestă încă exploziv. Cert este că românii nu pot spera să învingă criza dacă nu va deveni dominantă o nouă balanţă muncă-bani, în condiţiile organizării unei producţii performante de bunuri şi de servicii.

După ce, în anii exploziei creditelor bancare, am epuizat o bună parte din resurse într-o încercare disperată de a trăi mai presus de puterile noastre, societatea românească vede acum cum preţul consumului fără reforme este mult prea mare. Şi chiar dacă, acum, unei bune părţi a populaţiei îi vine greu să se despartă de vechile deprinderi, înfrăţite cu vechile structuri, reformele radicale nu mai pot fi amânate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO