ZF 24

Afacerile din comerţ au crescut cu 7,5% în primul semestru

Afacerile din comerţ au crescut cu 7,5% în primul semestru

Autor: Roxana Rosu

12.08.2016, 10:07 233

Afacerile din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, au crescut în primul semestru faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută, cu 7,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6%.

Majorarea a fost determinată de evoluţia comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (Ă23,0%), comerţului cu ridicata nespecializat (Ă14,7%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (Ă13,2%), comerţului  cu ridicata al bunurilor  de consum,  altele  decât cele alimentare (Ă10,4%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (Ă8,3%) şi comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (Ă8,0%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,8%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,3%), a anunţat vineri Instititul Naţional de Statistică

Cifra  de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie   de   numărul  de  zile  lucrătoare  şi  de  sezonalitate,   în semestrul I 2016  comparativ  cu  semestrul I 2015, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 6,0% datorită creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (Ă13,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (Ă12,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (Ă11,8%), comerţului  cu ridicata al bunurilor  de consum,  altele  decât cele alimentare (Ă8,9%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (Ă8,7%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (Ă8,6%). Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,7%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-2,6%).

În iunie, afacerile din comerţ s-a majorat cu 6%, în termeni nominali, şi cu 5,8% ajustat sezonier, faţă de iunie 2015, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna  iunie 2016, comparativ cu luna iunie 2015, în termeni nominali, a înregistrat o creştere cu 6,0% ca urmare a creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (Ă22,2%), comerţului cu ridicata nespecializat (Ă14,9%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (Ă11,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (Ă11,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele  decât  cele  alimentare  (Ă7,3%) şi activităţilor de intermediere în comerţul  cu ridicata (Ă3,2%). Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a rămas la acelaşi nivel. Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 7,0%.

În acelaşi timp, raportat la luna mai, comerţul a crescut cu 5,9%, respectiv 1,2% ajustat. Avansul a fost susţinut de comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (Ă19,7%), activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (Ă18,0%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (Ă13,8%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (Ă10,6%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (Ă9,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (Ă4,9%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (Ă0,5%).  Comerţul cu ridicata specializat al  altor produse a scăzut cu 4,9%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO