ZF 24

Afacerile societăţilor de pe bursă au scăzut, dar profiturile sunt în creştere

Afacerile societăţilor de pe bursă au scăzut, dar...

Autor: Adrian Cojocar

04.03.2014, 21:22 550

Afacerile însumate ale companiilor de pe bursă au scăzut anul trecut cu 3,5%, la 64,4 mld. lei (14,6 mld. euro), însă profiturile cumulate au crescut semnificativ. Cum explică analiştii această discrepanţă şi ce aşteptări au ei pentru anul în curs?

„Scăderea de ansamblu a vânzărilor companiilor listate de anul trecut se datorează faptului că dinamica cererii interne a fost foarte slabă şi s-a stabilizat abia din a doua jumătate a anului. Economia a fost susţinută de exporturi şi agricultură. Profiturile companiilor au crescut pentru că încă de la sfârşitul anului 2008 acestea au luat măsuri de reducere a costurilor, restructurare, eficientizare şi creştere a productivităţii, care au continuat în ultimii ani. În prezent companiile vând mai puţin dar au marje mai bune şi sunt mult mai atente la costuri“, a explicat Andrei Rădulescu, ana­list la Broker Cluj.

El spune că în condiţii normale, anul aceasta ar trebui să vedem o creştere pe ansamblu a vânzărilor companiilor, dar crede că profiturile ar putea avea de suferit din cauza anului electoral, în cazul companiilor de stat, şi costurilor generate de noi investiţii, la nivelul celor private.

„Companiile exportatoare ar trebui să facă investiţii suplimentare pentru că exportul este la cote maxime şi şi-au cam atins capacităţile de producţie, iar acest lucru ar putea afecta profitabilitatea pe termen scurt. Fiind an electoral cred că anul acesta companiile de stat vor avea rezultate mult mai proaste comparativ cu anul precedent. Aşteptările inflaţioniste sunt mult diminuate faţă de anul trecut şi din această cauză nu văd de ce companiile ar creşte preţurile în 2014“, spune Andrei Rădulescu.

În opinia lui, companiile din sectorul de servicii petroliere rămân printre cele mai atractive anul acesta.

„Cred că Rompetrol Well Services şi Prospecţiuni Bucureşti vor rămâne două companii interesante şi în 2014. Condmag mă aştept să aibă o performan­ţă mult mai bună în acest an datorită comenzilor pe care le-a primit şi se tranzacţionează la multipli de vânzări şi valoare contabilă mici. Companiile de exploatare a resurselor de petrol şi gaze vor continua investiţiile, companiile de servicii vor avea de lucru, iar marjele de profitabilitate sunt destul de ridicate. Pe sectorul bancar văd o ameliorare a rezultatelor în acest an, dar acţiunile lor sunt vulnerabile la influenţele negative venite de pe pieţele externe“, spune Andrei Rădulescu.

El mai spune că ar miza în acest an şi pe firmele care exportă şi care au marje bune, însă spune că sunt puţine oportunităţi în acest sens pe bursă, iar la nivel de cerere internă, în condiţiile de relansare a investiţiilor, sectorul de construc­ţii va evolua bine în primul rând, iar companiile de construcţii ar putea să cunoască o ameliorare a cifrei de afaceri şi profitabilităţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO