ZF 24

Află cât vei plăti la energie de la 1 ianuarie cu ajutorul unui simulator ZF

Află cât vei plăti la energie de la 1 ianuarie cu ajutorul unui simulator ZF

Autor: Radu Bostan

24.12.2014, 14:52 4407

O serie de componente ale facturii la energie electrică plătite de consumatorii casnici se vor schimba de la 1 ianuarie 2015. Ziarul Financiar a realizat o unealtă pentru a simula o factură din 2014 şi una din 2015. Aveţi nevoie doar de Microsoft Excel.

Accesaţi aici simulatorul ZF

Schimbările de la 1 ianuarie 2015:

- tariful reglementat practicat de furnizorii de energie pentru consumatorii casnici care nu şi-au schimbat furnizorul va fi ajustat;

- ca urmare a trecerii la o nouă etapă din calendarul de liberalizare a pieţei energiei, componenta de piaţă concurenţială (CPC) se va aplica unei cantităţi mai mari de energie (40% faţă de 30% anterior);

- contribuţia de cogenerare, care este direcţionată către producătorii de energie termică, se va dubla.

Contribuţia pentru certificate verzi va rămâne aproximativ constantă, deoarece ANRE a stabilit furnizorilor aceeaşi cotă de achiziţie a certificatelor ca în 2014.         

Tabelele au fost compilate pe baza tarifelor publicate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare regiune de distribuţie. Toate simulează factura plătită de un consumator care a ales abonamentul monom cu rezervare.

Tabelele nu sunt editabile, cu excepţia celulelor unde introduceţi cantitatea de energie şi numărul de zile din luna pentru care calculaţi factura.

 
AFACERI DE LA ZERO