ZF 24

Agenţia Internaţională pentru Energie: Preţul petrolului ar putea creşte semnificativ în 2023 odată cu scăderea exporturilor ruseşti

Agenţia Internaţională pentru Energie: Preţul...

Autor: Andrei Şerbănescu

14.12.2022, 14:12 221

Preţul petrolului ar putea creşte anul viitor, pe măsură ce sancţiunile vor reduce oferta din Rusia, iar cererea va depăşi aşteptările anterioare, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie, potrivit Bloomberg.

Producţia Rusiei, care a sfidat previziunile anterioare ale agenţiei privind o prăbuşire în acest an, este pe cale să scadă cu 14% până la sfârşitul primului trimestru, a declarat miercuri AIE, cu sediul la Paris, într-un raport. Dacă aceste previziuni se vor adeveri, s-ar putea inversa tendinţa recentă a cotaţiilor futures ale petrolului, care s-au retras la Londra până la 80 de dolari pe baril, după cea mai gravă cădere săptămânală din ultimele patru luni.

În timp ce preţurile mai mici ale petrolului vin ca o uşurare binevenită pentru consumatorii care se confruntă cu o inflaţie în creştere, rămâne de văzut care va fi impactul deplin al embargourilor asupra livrărilor de ţiţei şi produse ruseşti, a precizat AIE. Pe măsură ce traversăm lunile de iarnă şi ne îndreptăm spre un echilibru mai strâns al petrolului în al doilea trimestru, nu poate fi exclusă o nouă revenire a preţurilor.

AIE, care consiliază marile economii, a întărit previziunile privind cererea mondială de petrol în 2023 cu 300.000 de barili pe zi, pe fondul creşterii viguroase din India şi al rezistenţei surprinzătoare din China. Consumul va creşte cu 1,7 milioane de barili pe zi anul viitor, ajungând la o medie de 101,6 milioane de barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO