ZF 24

Agenţii occidentali încearcă să intre în mintea lui Putin: Înţelegerea stării sale de spirit va fi esenţială pentru a evita escaladarea crizei dincolo de graniţele Ucrainei

Agenţii occidentali încearcă să intre în mintea lui...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.03.2022, 12:45 1297

Liderul Rusiei, Vladimir Putin, pare a fi prins într-o lume artificială creată de el, cred spionii occidentali. Iar acest lucru ridică semnificativ îngrijorările Vestului, potrivit BBC News.

De ani de zile, agenţii vestici au căutat să pătrundă în mintea preşedintelui rus, pentru a-i înţelege mai bine intenţiile.

Cu trupele ruseşti aparent blocate în Ucraina, necesitatea de a înţelege intenţiile liderului de la Kremlin a devenit vitală pentru a stabili cum va reacţiona acesta sub presiunea sancţiunilor.

Există speculaţii că liderul Rusiei ar fi bolnav, dar mulţi analişti cred că el a devenit, de fapt, izolat şi închis oricăror opinii alternative.

Izolarea sa este expusă în mod evident în tabloul întâlnirilor sale, preşedintele rus păstrând o distanţă semnificativă faţă de interlocutorii lui, ca în cazul lui Emmanuel Macron.

Planul militar iniţial al lui Putin arăta ca o strategie concepută de un ofiţer KGB, explică oficialii de informaţii occidental.

A fost creat, potrivit acestora, ca o „cabală conspirativă” strâns legată cu funia secretului. Dar rezultatul a fost unul dezastruos. Realitatea confirmă lipsa de pregătire a comandanţilor militari şi moralul scăzut al soldaţilor cauzat de confuzia generală.

„Este extrem de greu, într-un sistem la fel de bine protejat ca cel al Rusiei, să ai o deţii o înţelegere bine conturată cu privire la ceea ce se întâmplă în capul liderului, mai ales în situaţia în care nici măcar apropiaţii lui nu-i cunosc intenţiile”, a declarat pentru BBC Sir John Sawers, fostul şef al şerviciilor secrete din Regatul Unit.

Putin, spun oficialii serviciilor de informaţii, este izolat într-o bulă creată de el, în care pătrund foarte puţine informaţii din exterior, în special cele care i-ar putea contesta convingerile.

"Este o victimă a propriei sale propagande, în sensul că ascultă doar un anumit număr de oameni şi blochează orice alt canal de informaţii. Acest lucru îi oferă o viziune ciudată asupra lumii", spune Adrian Furnham, profesor de psihologie şi co-autor al unei lucrări intitulate The Psychology of Spies and Spying. 

Cercul intim al lui Vladimir Putin nu a fost niciodată mare, dar când a fost vorba de decizia de a invada Ucraina, acesta s-a restrâns la doar o mână de oameni, cred oficialii serviciilor secrete occidentale, fiind format din toţi acei „adevăraţi credincioşi” care împărtăşesc mentalitatea şi obsesiile lui Putin.
 

Teoria „nebunului”

Putin însuşi a relatat povestea urmăririi unui şobolan când era copil. Când l-a băgat la colţ, şobolanul a reacţionat atacându-l, forţându-l pe tânărul Vladimir să devină cel care a fugit. Întrebarea pe care o pun factorii de decizie din Occident este ce se întâmplă dacă Vladimir Putin ajunge să se simtă încolţit în urma sancţiunilor?

„Întrebarea este dacă va reacţiona în urma sancţiunilor cu o brutalitate mai mare, escaladând conflictul în ceea ce priveşte sistemele de arme pe care este pregătit să le folosească”, a spus un oficial occidental. Au existat îngrijorări în rândul liderilor că Putin ar putea folosi arme chimice sau chiar arme nucleare.

Putin însuşi poate juca rolul liderului iraţional - aceasta este o tactică binecunoscută (numită adesea teoria „nebunului”) în care cineva care are acces la arme nucleare încearcă să-şi facă adversarul să dea înapoi, convingându-l că ar putea fi suficient de nebun încât să le folosească în ciuda potenţialului lor apocaliptic.

Pentru spionii şi factorii de decizie din Occident, înţelegerea intenţiilor Putin a devenit o prioritate. Prezicerea mişcărilor liderului de la Kremlin este esenţială pentru a afla cât de departe îl pot împinge occidentalii fără a declanşa o reacţie periculoasă.

„Conceptul de conducere al lui Putin nu tolerează eşecul sau slăbiciunea”, spune Ken Dekleva. "Un Putin încolţit şi slăbit este un Putin mai periculos. Uneori este mai bine să laşi ursul să fugă din cuşcă şi să se întoarcă în pădure". 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO