ZF 24

Alegeri la Bursa: Cum vor cei trei candidati la functia de presedinte al Bursei sa scoata piata din criza

18.02.2010, 18:29 341

Vineri, actionarii Bursei de Valori Bucuresti, isi aleg noulpresedinte si componenta Consiliului de Administratie pentruurmatorii patru ani.

Mandatul viitorului presedinte este unul dificil, in contextulin care Bursa se zbate sa-si revina dupa doi ani in care afacerilede pe piata de capital s-au prabusit puternic, odata cu valoareatranzactiilor, iar piata de la Bucuresti mai are de recuperatdecalajul tot mai mare fata de alte piete din regiune, cum ar ficea de la Varsovia.

In plus, concurenta Bursei din Sibiu, care si-a lansat propriapiata de actiuni si conteaza pe sprijinul Bursei poloneze, face caviitoarea conducere a Bursei de la Bucuresti sa reanalizezerelatiile cu bursa sibiana, tot mai multe voci reluand ideeafuziunii sau achizitiei.

Nu in ultimul rand, listarea Bursei de la Bucuresti pe propriaplatforma, reprezinta o prioritate pentru majoritateaactionarilor.

Dan Paul (41 de ani), presedintele Asociatiei Brokerilor, a fostprimul care si-a depus oficial candidatura la fotoliul depresedinte al Bursei de Valori Bucuresti. El a castigat lasfaristul anului trecut un al treilea mandat la conducereaAsociatiei, care are 53 de mebri, firme de brokeraj si banci activepe Bursa, si ocupa in prezent si functia de vicepresedinte alBVB.

Dan Paul conduce firma de brokeraj Finaco Securities, una dintrecele mai mici de pe Bursa, cu tranzactii de 2,5 mil. euro in 2009,dar care detine 1,54% din actiunile BVB. El considera ca perioada2011 - 2012 va fi un moment de relansare puternica, cu marioportunitati pentru BVB, pe care viitoarea conducere nu are dreptulsa-l rateze, fiind necesara o noua strategie de dezvoltare la oviteza mult accelerata.

Programul sau are printre obiectivele strategice dechiderea BVBpe plan regional si european prin interconectarea cu o piataputernica (London Stock Exchange, Deutsche Borse, OMX).

Vezi aici programul si CV-ul lui Dan Paul(pdf)

Mircea Botta (40 de ani), presedintele Romcapital Group dinTimisoara si secretar general al Bursei de Valori Bucuresti, esteal doilea care si-a depus candidatura pentru functia de presedinte.El este membru in Consiliul de Administratie al BVB din 2009.

Botta controleaza firma de brokeraj Romcapital, care a realizatanul trecut tranzactii de 47 mil. euro si detine 3,05% dinactiunile Bursei, fiind al doilea actionar al operatorului depiata.

El considera ca dupa 20 de ani BVB trebuie sa devina un pol decompetitivitate generator de profit atat pentru proprii actionaricat si pentru orice categorie de investitori. Unul dintre puncteleprincipale ale programului sau este consolidarea pietei de capitalprintr-o cooperare mai stransa cu Bursa din Sibiu.

Vezi aici programul si CV-ul lui MirceaBotta (pdf)

Stere Farmache (53 de ani), presedintele in exercitiu al Burseide Valori Bucuresti (din 2008), a asteptat pana in ultimul momentsa-si depuna candidatura la functia de presedinte, alimentandspeculatiile privind o eventuala renuntare a sa la o nouacandidatura.

Farmache a condus Bursa de la Bucuresti in calitate de directorgeneral din 1995 pana in 2008, cand a renuntat la functie pentru ao prelua pe cea de prim vicepresedinte executiv al Alpha Bank.

El a cumparat anul trecut un pachet de actiuni reprezentand0,013% din capitalul BVB, dar poate conta si pe sprijinul firmei debrokeraj Alpha Finance, care a realizat in 2009 un rulaj de 24,4mil. euro si detine 1,48% din actiunile Bursei.

Farmache sustine ca piata de capital autohtona este fragmentatasi macinata intern ca urmare a frictiunilor dintre operatorii depiata, actionari, conducere si reglementator (CNVM) si este necesarun factor de coeziune, un proiect comun la nivelul actorilorpietei. Printre directiile strategice de actiune pe care le propunese numara parteneriate strategice cu celelalte piete din Romania(Sibex, BRM, OPCOM) si infiintarea unui grup consultativ care saidentifice politicile si masurile structurale necesare dezvoltatiipietei.

Vezi aici programul si CV-ul lui StereFarmache (pdf)

Siminel Andrei (49 de ani), directorul general al NCH Advisorssi reprezentantul local al fondului de investitii americanBroadhurst, a cautat si el in ultima perioada sustinere pentru oeventuala candidatura la presedintia Bursei, insa si-a depuscandidatura oficial doar pentru pozitia de membru in Consiliul deAdministratie, declarand public ca nu este interesat de functia depresedinte.

El este sustinut de firma de brokeraj Active International, cutranzactii de 20,6 mil. lei in 2009, si de Tradeville (Vanguard),cu un rulaj de peste 100 mil. euro anul trecut, cele doua firmedetinand impreuna aproape 3% din actiunile Bursei. Andrei a maicandidat la presedintia Bursei in 2006, cand a fost invins insa deSeptimiu Stoica, actualul presedinte al Bursei Romane de Marfuri,care candideaza la randul sau pentru un loc in CA al BVB.

In total, 32 de brokeri si investitori candideaza pentru celenoua locuri din CA al BVB.

Vezi aici lista completa a candidatilor(xls).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO