ZF 24

Alegerile din Israel: Benjamin Netanyahu este pregătit pentru o revenire spectaculoasă, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne

Alegerile din Israel: Benjamin Netanyahu este pregătit...

Autor: Andrei Şerbănescu

02.11.2022, 12:46 120

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu se îndreaptă spre victorie în alegerile generale ale ţării, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, a raportat BBC News.

Previziunile ilustrează blocului său de dreapta o majoritate subţire de locuri în faţa adversarilor săi de centru-stânga, conduşi de actualul premier Yair Lapid.

Un astfel de rezultat ar marca o revenire dramatică pentru Netanyahu, răsturnat anul trecut după 12 ani consecutivi la putere.

"Suntem aproape de o mare victorie", a declarat el în faţa unor susţinători care jubilau la Ierusalim.

Alegerile au fost văzute pe scară largă ca un vot pentru sau împotriva revenirii lui Netanyahu.

Sondajele la ieşirea de la urne sugerează că blocul său va avea 61 sau 62 de locuri în Knesset (parlamentul cu 120 de locuri).

După numărarea a puţin sub 85% din voturile exprimate marţi, se preconiza că facţiunea lui Netanyahu va obţine până la 65 de locuri. Totuşi, acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce sunt procesate buletinele de vot rămase.

Pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară, Netanyahu şi partidul său Likud vor depinde de sprijinul partidului de extremă dreapta, ultranaţionalist, Sionismul Religios.

Liderii săi au căpătat notorietate pentru că folosesc o retorică anti-arabă şi pledează pentru deportarea politicienilor sau civililor "neloiali".

Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, este una dintre cele mai controversate figuri politice din Israel, detestat de mulţi din centru şi din stânga, dar adorat de susţinătorii de bază ai Likud.

El este un susţinător ferm al construcţiei de colonii israeliene în Cisiordania, ocupată de la războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Aşezările de acolo sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internaţional, deşi Israelul contestă acest lucru.

Netanyahu se opune creării unui stat palestinian în Cisiordania şi în Fâşia Gaza ca soluţie la conflictul israeliano-palestinian - o formulă susţinută de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, inclusiv de administraţia Biden din SUA.

De asemenea, Netanyahu este în prezent judecat pentru presupuse fapte de mită, fraudă şi abuz de încredere - acuzaţii pe care le neagă cu înverşunare. Posibilii săi parteneri într-un guvern de coaliţie condus de Likud au declarat că vor reforma legea, într-o mişcare care ar pune capăt procesului său.

Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, Likud va fi cel mai mare partid, cu 30-31 de locuri, comandând o majoritate cu sprijinul partidelor naţionaliste şi religioase.

Yesh Atid, care a condus coaliţia care l-a răsturnat pe Netanyahu în alegerile de anul trecut, ar urma să obţină 22-24 de locuri.

Sionismul Religios pare să fi obţinut 14 locuri, ceea ce l-ar face al treilea partid ca mărime.

"Va fi mai bine acum", a declarat un susţinător al Sionismului Religios, Julian, la sediul partidului din Ierusalim.

În cazul în care sondajele se confirmă, se va îndepărta perspectiva unui al şaselea scrutin în doar patru ani, după ce analiştii au prezis un blocaj.

Acest lucru ar marca o răsturnare de situaţie remarcabilă pentru Netanyahu, al cărui viitor politic a fost în mare măsură dat ca pierdut după ce Lapid a format o alianţă improbabilă de partide ideologic diverse pentru a prelua puterea în iunie 2021, cu scopul comun de a face imposibilă formarea unui guvern de către Netanyahu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO