Raiffeisen Bank a lansat în 2018 un program de finanţare pentru startup-uri şi a depăşit anul acesta borna de 500 de companii finanţate, a declarat Alexandra Arsene, Director IMM, Raiffeisen Bank România în cadrul conferinţei ZF IMM ’25: IMMprevizibil.
”Cred că vom avea creştere economică în 2025, nu similară cu anii trecuţi, dar e important să continuăm să investim. Susţinem şi antreprenorii aflaţi la început de drum, cât şi businesssurile mature. Am lansat în 2018 un program de finanţare de startup-uri şi am depăşit anul acesta borna de 500 de companii finanţate. Suntem mereu alături de antreprenori şi putem finanţa apoi şi investiţii care să scaleze afacerea”.
Ce a mai declarat Alexandra Arsene:
La businessurile mature, ne uităm la fiecare industrie. Sezonalitatea este un factor important când finanţezi un business, pentru ca el să poată gestiona situaţiile de criză.
E important şi istoricul antreprenorilor. Mai ales când lansezi un business intr-un domeniu pe care nu ai mai activat, vrem să vedem că ştii piaţa, că ai o strategie. Facem o analiză mixtă, între obiectivitate şi subiectivitate. Contează cât de pregătit este antreprenorul să îşi prezinte planul, cu câtă pasiune o face. Dar ne uităm şi la cunoştinţele lui, cât de capabil este să pună în aplicare businessul şi să există o minimă controbuţie proprie.
Ne uităm la investiţia iniţială, dar şi la ce vine după, la capitalul de lucru, la promovare, la cum vor construi avantajul competitiv.
Putem să asigurăm şi bridge-ul până la încasarea grantului din fonduri europene. Apoi acoperim şi finanţarea pentru capitalul de lucru. Banca este un partener foarte flexibil. Avem programe guvernamentale, programe de risk sharing. Sumele acordate depinde mult de capacitatea de îndatorare a firmei.
Vedem multe cereri pentru capital de lucru şi am vrea mai mult curaj la companiile mici de a face investiţii. E nevoie de o anumită disciplină financiară.
Vedem solicitări de la businessuri mature când vor să extindă capacitatea de producţie sau când vor să se ducă mai departe pe lanţul de aprovizionare.