ZF 24

"Am căzut victimă războiului valutar şi nu ripostăm. Trebuie să începem lupta pentru deprecierea euro, care trebuie să fie în serviciul economiei şi industriei noastre"

Arnaud Montebourg, ministrul francez al industriei: „Războiul valutar există! Noi suntem victimele şi noi suntem singurii care nu am ripostat. Dacă nu reformăm urgent euro, naţiunile euro­pene ar putea, din nefericire, să fie tentate să renunţe la euro.“

Arnaud Montebourg, ministrul francez al industriei: „Războiul valutar există! Noi suntem victimele şi noi suntem singurii care nu am ripostat. Dacă nu reformăm urgent euro, naţiunile euro­pene ar putea, din nefericire, să fie tentate să renunţe la euro.“

Autor: Bogdan Cojocaru

10.02.2014, 20:23 3614

Actualul nivel al euro anihilează eforturile Franţei de creştere a competitivităţii şi de aceea Franţa trebuie să „înceapă lupta politică pentru deprecierea euro“, o monedă care a crescut cu 10% faţă de dolar anul trecut, susţine ministrul industriei Arnaud Montebourg, care atrage atenţia că zona euro a căzut victimă războiului valutar şi nu ripostează. El argumentează că un euro mai slab ar face exporturile franceze mai ieftine şi prin urmare mai atractive. Pentru România, un euro mai slab ar face importurile de energie mai scumpe, spun analiştii.

„Trebuie să începem lupta politică pentru a face ca euro să scadă. Euro trebuie să fie în serviciul economiei şi industriei noastre. Nu este vorba de devalorizarea monedei, ci de menţinerea cursului la un nivel rezonabil şi suportabil“, a afirmat Montebourg într-un interviu acordat publicaţiei franceze Les Echos.

Declaraţiile sale vin în contextul în care economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, întârzie să-şi revină sustenabil din criză, pe când cea a Germaniei a redevenit motorul de creştere al uniunii monetare. Mulţi analişti spun că diferenţa de performanţă dintre Germania şi Franţa reflectă faptul că Germania a reuşit să implementeze în urmă cu câţiva ani reformele struc­turale pe care preşedintele francez François Hollande abia acum încearcă să le introducă. Lipsa unui salariu minim pe economie şi preferarea contractelor de muncă cu jumătate de normă în timpul crizei fac ca pentru exportatorii germani costurile cu forţa de muncă să fie mai flexibile decât în Franţa. De asemenea, companiile germane exportă produse greu de înlocuit de alţi expor­tatori. Pentru că nu-şi poate îmbunătăţi competitivitatea prin devalorizare internă, ca Germania, Franţa caută să fie mai competitivă la export prin deprecierea euro.

„Situaţia este ridicolă. Avem zona cea mai deprimată din lume şi moneda care s-a apreciat cel mai mult“

Montebourg aminteşte că euro a ieşit din „ghearele“ crizei supraevaluat şi că a devenit problematic pentru companiile franceze. Anul trecut moneda unică europeană s-a apreciat cu 10% faţă de dolar şi cu peste 40% faţă de yen.

„Avem zona cea mai deprimată din lume şi moneda care s-a apreciat cel mai mult. Situaţia este ridicolă“, a spus ministrul, subliniind că prioritatea guvernului este de a exporta mai mult, deoarece în 2013 Franţa a înregistrat un deficit comercial de 61 miliarde euro.

Spre comparaţie, în acelaşi an Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat un excedent comercial record de aproape 199 miliarde euro, deşi foloseşte tot euro. „Euro ne pedepseşte industria în loc să o susţină când aceasta trece printr-o gravă criză de competitivitate“, a notat Montebourg.

Ca argumente pentru ideile sale ministrul a amintit un studiu al Consiliului de Analiză Economică prezentat în ianuarie în care se estimează că o depreciere cu 10% a euro ar antrena creşterea economiei cu 0,6% în primul an şi cu 1% după doi ani, ar duce la înfiinţarea a 150.000 de locuri de muncă, ar majora cu 8% exporurile şi ar diminua deficitul bugetar cu 12 miliarde euro. Analiza are la bază studii efectuate în perioada 1995-2010. Însă autorii studiului nu consideră că euro este supraevaluat. Ei văd necesară o scădere temporară a cursului de schimb pentru a permite relansarea economiei franceze.

În realitate, datele privind comerţul exterior relativizează procesul intentat de Montebourg unui euro prea puternic. Aproximativ două treimi din deficitul comercial al Franţei sunt generate de schimburile cu statele din zona euro, state care folosesc aceeaşi monedă cu Franţa. Apoi, cu ţările care nu utilizează euro Franţa are excedent pe segmentul energie, un produs ieftin mulţumită capacităţii mari de producere a energiei nucleare şi de asemenea greu de înlocuit. Un euro mai slab nu ar schimba prea mult situaţia.

De ce o luptă politică? Deoarece Banca Centrală Europeană (BCE), gardianul euro, a ajuns la limitele opţiunilor permise de mandatul actual şi de aceea „trebuie să ieşim din conservatorism şi din conformism şi să punem acest subiect (al deprecierii euro – n.red.) în centrul campaniei electorale europene“, a spus Monte­bourg. „Dacă nu reformăm urgent euro, naţiunile euro­pene ar putea, din nefericire, să fie tentate să renunţe la euro“, a avertizat oficialul.

Întrebat dacă nu cumva prin această luptă politică Franţa va declanşa un război valutar, ministrul a răspuns că „acest război există deja! Noi suntem victimele şi noi suntem singurii care nu am ripostat“.

 

Un euro mai slab ar scumpi importurile de energie ale României. Însă Franţa doar vorbeşte şi nu trece la fapte

În privinţa impactului pe care deprecierea euro l-ar avea asupra României, analistul economic Aurelian Dochia a explicat pentru ZF că „este foarte posibil ca raportul euro/leu să rămână neschimbat“. „Impactul ar fi mai mare la nivelul importurilor de produse energetice, care se fac de obicei în dolari, deoarece ar exista o creştere a preţurilor“, a spus analistul. De asemenea, BNR va urmări stabilitatea cursului euro/leu. Aurelian Dochia subliniază însă că Franţa a mai susţinut deprecierea monedei euro, dar în practică nu a reuşit nimic. El apreciază că nici de această dată Parisul nu va avea rezultate. Banca Centrală Europeană (BCE) continuă o politică monetară destul de relaxată imprimând cursului euro/dolar stabilitate. Aurelian Dochia nu crede că BCE va lua măsuri speciale pentru devalorizarea euro.

Florin Eugen Sinca, analist-şef la BCR, atrage atenţia că şi fără lupta monedelor cerută de mai mulţi oficiali francezi în ultimul timp „sunt şanse să vedem un dolar mai puternic în raport cu euro în 2014 pe fondul retragerii stimulilor monetari furnizaţi pieţei de către Fed şi al unei relaxări suplimentare a politicii monetare de către BCE”. Inflaţia foarte scăzută din zona euro face aproape iminentă o relaxare suplimentară a politicii monetare în următoarele luni. Întărirea dolarului va scumpi importurile de produse energetice, explică Eugen Sinca, ceea ce este încă un argument pentru creşterea producţiei autohtone de energie şi diminuarea dependenţei de importuri. La nivelul exporturilor, România ar trebui să se bazeze tot mai puţin pe competitivitatea prin preţ, adică pe un leu depreciat în raport cu euro, şi să încerce o competitivitate non-preţ în care bunurile şi serviciile româneşti să fie cumpărate peste hotare datorită calităţii şi tehnologiei încorporate. Referitor la efectele deprecierii euro asupra creditării în euro, analistul BCR arată că indiferent de evoluţia raportului euro/dolar pe plan internaţional creditele în euro vor continua să se restrângă, în timp ce finanţările în lei se vor majora, fiind avantajate de lipsa riscului valutar şi de dobânzile în scădere.

 

Marine Le Pen, lider de extremă dreapta: „Cu paşi mărunţi domnul Montebourg vine către noi!“

Pentru Marine Le Pen, lider carismatic al Frontului Naţional francez, o formaţiune politică de extremă dreapta, aflată în opoziţie şi care pledează pentru protecţionism economic şi conservatorism social, lupta pentru deprecierea euro anunţată de ministrul industriei Arnaud Montebourg este un semn că oficialul se apropie încet de ideologia partidului ei. „Cu paşi mărunţi domnul Montebourg vine către noi! Încet, dar sigur. Aceasta nu ne rezolvă toate problemele, trebuie implementat un patriotism economic, un protecţionism inteligent şi trebuie să recâştigăm controlul graniţelor noastre pentru a nu mai fi afectaţi de dumpingul social organizat de Uniunea Europeană“, a spus Le Pen într-un interviu televizat acordat postului Europe 1. Surâzătoare, liderul de dreapta a concluzionat că “uşor-uşor, domnul Montebourg avansează. Eu nu-l susţin, el este cel care începe să mă susţină şi sunt încântată de aceasta“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO