ZF 24

Ambasadorul Martin Harris, la final de mandat: „Din păcate, oportunităţile care există în România nu sunt atât de bine înţelese în Marea Britanie“

Martin Harris: România a devenit fabrică pentru web-site-uri în Europa. Foto: Marius Dumbrăveanu

Martin Harris: România a devenit fabrică pentru web-site-uri în Europa. Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Iulian Anghel, Andi Manciu

14.04.2014, 00:07 246

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti Martin Harris spune că oportunităţile pe care România le poate oferi investiţiilor nu sunt bine înţelese în Marea Britanie, dar subliniază că, în timpul mandatului său, rata de creştere anuală a comerţului între cele două ţări a fost de 16%, unul dintre domeniile de interes pentru firmele britanice fiind cel de IT.

„Eu cred că relaţiile comerciale sunt un domeniu de dezvoltat în viitor. Fapt este că în mandatul meu a fost o tendinţă foarte pozitivă şi o rată de creştere medie anuală în comerţ de 16%, care este semnificativă

într-o perioadă de recesiune. Dar eu sunt convins că putem să încurajăm relaţiile comerciale între Marea Britanie şi România şi că, din păcate, până acum, oportunităţile care există aici în România nu sunt atât de bine înţelese în Marea Britanie“, a afirmat Harris ieri, la emisiunea „După 20 de ani“ difuzată de ProTV.

Harris este la final de mandat în România şi va pleca în lunile ce vin la Moscova, unde va fi al doilea om în ierarhia misiunii britanice în Federaţia Rusă.

Cât timp a stat la Bucureşti, Harris şi-a construit o imagine foarte bună, a învăţat româneşte – el fiind cel mai activ şi mai vizibil ambasador străin. Însă acest mandat a coincis şi cu cel mai important conflict dintre Bucureşti şi Londra din ultimele decenii, conflict creat de presa britanică şi de politicieni, legat de imigranţii români. Nici pe plan economic relaţiile nu au excelat.

Potrivit datelor INS, România este pe excedent în comerţul cu Marea Britanie – la 11 luni din 2013 excedentul comercial fiind de 800 mil. euro (1,9 mld. euro exporturi şi 1,1 mld. euro importuri). În perioada men­ţionată, exporturile au crescut cu 26%, în vreme ce importurile s-au diminuat cu 5%. Chiar şi aşa, schimburile comerciale rămân jos, în jur de 3 miliarde de euro anual. Ma­rea Britanie este pe locul 7 în totalul expor­tu­ri­lor româneşti şi locul 14 în cel al importurilor în România.

Ambasadorul spune însă că lucrurile sunt foarte dinamice, mai ales sectoarele din domeniul energiei, retail (grupul britanic Kingfisher a preluat anul trecut operaţiunile din România ale reţelei de bricolaj Bricostore)  şi IT.

„În energie avem multe firme britanice care sunt active în acest domeniu, de fapt România şi Marea Britanie au un domeniu de energie asemănător. Noi avem şi gaz, offshore (energie eoliană, n.red.), avem şi nuclear, avem şi o posibilitate de gaze de şist şi noi am încheiat un parteneriat strategic între România şi Marea Britanie în do­meniul de energie. Sunt convins că putem încuraja companiile şi investitorii în acest domeniu“, a declarat ambasadorul.

În timpul mandatului premierului laburist Tony Blair, Marea Britanie a sprijinit România în procesul de aderare la UE şi la NATO. În 1999, în Parlamentul României, premierul Blair a dat semnalul pentru începerea negocierilor de aderare a României la Uniune. Dar Marea Britanie a intrat pe harta investitorilor străini în România abia  în 2006 – până atunci find trecută la categoria „şi alţii“ – când o găsim pe locul 14 în topul investitorilor (cam pe acolo este şi acum), cu un volum de investiţii de 335 mil. euro (practic aici se vede intrarea pe piaţă a Vodafone care, cu un an înainte, cumpărase Connex). La nivelul lui 2012, investiţiile directe britanice nu depăşiseră un miliard de euro (britanicii vorbesc de câteva miliarde de euro intrate pe alte filiere) britanicii având, potrivit datelor BNR, în jur de 2-3% din investiţiile străine în România.


 

Ce îi interesează pe britanici în România

Potrivit ambasadorului, în România există un interes important al investitorilor britanici pentru domeniul IT, care este unul „strategic şi foarte impresionant“.

„Este un domeniu care s-a dezvoltat foarte repede în aceşti patru ani şi unde avem multe firme britanice care au angajat sute de persoane, în Iaşi, în Cluj, în Bucureşti, fiindcă aici în România este o forţă de muncă calificată şi de fapt România a devenit fabrică pentru web-site-uri în Europa. Firmele britanice sunt aici pentru a face web-site-uri pentru bănci, în City of London, pentru cluburi de fotbal în Premier League. Într-o piaţă unică digitală, România are un avantaj foarte important. Sunt convins că investitorii britanici vor continua să fie implicaţi în acest domeniu“, a mai spus Harris.

Ambasadorul a menţionat că unul dintre avantajele pieţei IT din România priveşte infrastructura virtuală, având una dintre cele mai mari viteze de internet din Europa.

De asemenea, el a precizat că este o problemă legată de posibilii noi investitori britanici în România în ceea ce priveşte o percepţie greşită asupra oportunităţilor din ţară, fapt pentru care a fost încheiat un parteneriat cu Camera de Comerţ româno-britanică pentru o serie de evenimente de promovare la Londra.

Ambasadorul a mai apreciat că România este un punct de stabilitate într-o zonă lipsită de stabilitate, menţionând că nu se aşteaptă la o schimbare a politicii externe după alegerile prezidenţiale din toamnă.
 

Ce se va întâmpla cu ”Axa”

Harris a fost întrebat care va fi poziţia ţării sale în cazul în care noul preşedinte al României ar redefini axa „Bucureşti - Londra - Washington“ (conceptul de politică externă al preşedintelui Traian Băsescu) astfel încât Marea Britanie nu va mai fi obiectul unei asemenea perspective.

„Avem, este clar, provocări importante de securitate în această regiune. Este regiunea Mării Negre, este şi regiunea Balcanilor (…) şi noi am sprijinit aderarea României la NATO şi la UE, fiindcă noi considerăm România un punct de stabilitate într-o zonă unde este o lipsă de stabilitate. Aceasta a fost şi logica lui Tony Blair şi este în continuare un punct important pentru noi“, a declarat Harris.

De asemenea, ambasadorul a abordat subiectul legat de situaţia din Ucraina, în cazul căreia vede o soluţie diplomatică.

„Situaţia este evident una periculoasă şi ce aşteptăm noi de la Rusia este să vedem o deescaladare a conflictului, ca Rusia să retragă trupele de la frontiera cu Ucraina şi că vom vedeam un dialog direct şi diplomatic între Ucraina şi Rusia pentru a rezolva situaţia şi pentru a încuraja stabilitatea economică şi politică în Ucraina“, a afirmatHarris, care va prelua o poziţie în cadrul ambasadei de la Moscova începând cu vara acestui an.

Referitor la situaţia internă, ambasadorul a declarant că lupta împotriva corupţiei este impresionantă şi că instituţiile de justiţie au stabilit un principiu important, „că nimeni nu este deasupra legii“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO