Analiştii urcă prognozele pentru creşterea economică spre 2,5-3%

19 aug 2013 Autor: Claudia Medrega

Foto: Shutterstock

O serie de analişti au început să-şi îm­bunătăţească estimările privind creş­terea economică din acest an spre 2,5-3%, având în vedere anul agricol bun şi continuarea performanţei exporturilor.

O conturare mai clară a noilor prog­noze vom vedea probabil după 4 sep­tem­brie, dată la care Institutul de Statis­tică urmează să anunţe evoluţia princi­pa­lelor componente ale PIB în prima jumătate a anului.

La începutul anului majoritatea prog­­­­nozelor de creştere economică pen­­­­tru 2013 erau cuprinse în inter­valul 0,5-1,6%, iar ulterior au apărut o se­rie de îm­bunătăţiri ale estimărilor spre 2 - 2,2%, în urma semnalelor de revigorare a economiei. De la agricultură veştile sunt pozi­tive până acum. Însă, agricul­tu­ra foar­t­e bu­nă „maschează“ o perfor­man­­ţă sem­­ni­ficativ mai slabă a econo­miei în 2013 faţă de 2012, după cum susţin unii analişti.

„Pentru întreg anul 2013 ne aştep­tăm la o creştere economică de 2,5-3% în contextul în care producţia agri­colă pare a fi foarte bună. Însă, ac­ti­vitatea eco­no­mică în celelalte sec­toare eco­no­mice va încetini semni­fica­tiv faţă de 2012 (la circa 1,5% în 2013 faţă de 2,2% în 2012), anti­ci­pează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Contribuţia agriculturii la creşterea eco­nomică se înregistrează în principal în trimestrele trei şi patru, cel mai mare im­­pact pozitiv urmând să se observe în cel de-al treilea trimestru. Producţia de grâu şi secară din acest an a ajuns la 7,3 mi­lioane de tone, fiind cea mai mare din ulti­mii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, potrivit indiciilor venite de la Minis­te­rul Agriculturii. Însă, seceta anticipată pen­tru această toamnă ar putea să dimi­nue­ze aportul agriculturii la creşterea economică.

Economia a crescut în primul se­mes­tru cu 1,7% faţă de primele şase luni din 2012. În trimestrul al doilea activitatea eco­no­mică a încetinit la 1,3% faţă de T2 2012, de la 2,2% în T1 2013, evoluţia fiind sub aşteptările analiştilor.

„Creşterea economică ar putea ac­ce­­lera în intervalul 2,5-3% în a doua ju­mă­­tate a anului, ajutată de producţia agri­­­colă record şi un mic impuls dat con­su­mului privat de scăderea preţu­ri­lor“, spu­ne şi Eugen Sinca, analistul-şef al BCR.

Primul semestru a „contabilizat“ veşti bune de la exporturi şi producţia industrială, dar şi insolvenţe şi pesimism de la oamenii de afaceri, consumul şi in­ves­tiţiile continuându-şi declinul. Consu­mul nu dă semne de revenire în con­di­ţi­ile menţinerii creşterii salariilor re­a­le în apro­piere de zero şi ascensiunii şo­maju­lui. Comerţul cu amănuntul - cel mai im­por­tant indicator al consumului popu­laţiei - a scăzut în iunie pentru a do­ua lu­nă consecutiv, ceea ce transmite un sem­nal descurajator privind revigorarea eco­no­miei. Pe ansamblul primului se­mestru scăderea a fost de 0,4%.

Exporturile vor rămâne unul dintre prin­­cipalele motoare de creştere în acest an, având în vedere că zo­na euro - cea mai mare piaţă pentru ex­­por­turile Ro­mâ­niei - a ieşit din cea mai lun­­gă rece­siu­ne de după Al Doilea Război Mondial.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013

 
Cuvinte cheie:
analisti
, crestere economica
, prognoza
, urcare
, crestere

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide