ZF 24

Analistul Florin Cîţu: Deficitul bugetar de 0,9% solicitat de FMI nu e o cerere credibilă

Analistul Florin Cîţu: Deficitul bugetar de 0,9%...

Autor: Andrei Cîrchelan

05.12.2014, 15:40 1761

„Această solicitare pare o schimbare de paradigmă pentru FMI şi creditorii internaţionali, având în vedere că toată lumea la nivel european a început să spună că austeritatea nu funcţionează. Personal, consider că este o idee bună un deficit mai mic, dar nu este o propunere tipică pentru FMI”, a declarat pentru ZF Florin Cîţu.

Pretenţia FMI legată de deficitul bugetar al României vine într-un context în care pactul de consolidare fiscală obligă România la un deficit de 1,4% pentru 2015, iar guvernul intrase in negocieri cu intenţia de a majora deficitul permis la 2%.

„Nu m-ar mira să fie un joc politic făcut de FMI, pentru că FMI în ultima perioadă a făcut astfel de jocuri politice, dar solicitarea unui deficit de 0,9% nu este credibilă”, a mai spus Cîţu.

Propunerea FMI pleacă de la faptul că deficitul e estimat anul acesta la circa 1,5% din Produsul Intern Brut, faţă de nivelul de 2,2% la cât fusese prognozat. Ca atare, consolidarea fiscală, concret reducerea în continuare a deficitului bugetar, presupune un deficit de 0,9% din PIB anul viitor.

Negocierile continuă între creditorii internaţionali şi autorităţile de la Bucureşti. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO