ZF 24

Analiză Bloomberg: Inflaţia din zona euro nu va atinge ţinta de 2% impusă de BCE până în 2025

Analiză Bloomberg: Inflaţia din zona euro nu va atinge...

Autor: Andrei Şerbănescu

13.02.2023, 13:26 127

Inflaţia din zona euro nu va atinge ţinta de 2% impusă de Bănca Centrala Europenă până în 2025, potrivit economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Nivelul inflaţiei ar urma să se situeze la o medie de 2,1% în 2025, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul economiştilor.

Inflaţia de bază, care exclude elemente volatile precum energia şi care reprezintă în prezent o preocupare deosebită pentru BCE, va atinge un vârf de 5,2% în primul trimestru, înainte de a coborî la 3,6% în ultimele trei luni ale anului 2025, arată sondajul.

Proiecţiile oferă o imagine a modului în care ar putea arăta noile previziuni trimestriale ale BCE, după recenta scădere a preţurilor la gazele naturale cauzată de condiţiile meteorologice. Ultimul set, din decembrie, indica o inflaţie de bază de 2,4% în 2025, ceea ce a determinat BCE să continue cu cea mai agresivă serie de majorări ale ratei dobânzii din istoria sa.

Economia europeană s-a dovedit mai rezistentă în faţa războiului din Ucraina decât se aşteptau analiştii şi ar putea evita chiar şi o recesiune superficială. Respondenţii prevăd o contracţie de 0,2% a produsului intern brut în primul trimestru, urmată de o revenire. PIB-ul va creşte cu 0,4% în 2023 şi cu 1,2% în 2024, prevede sondajul.

Potrivit analiştilor, Germania este singura mare economie a zonei euro care ar putea suferi o contracţie în acest an, în timp ce Spania va înregistra cel mai rapid ritm de expansiune.

Se aşteaptă în continuare ca BCE să majoreze dobânda sa cheie de politică monetară până la un maxim de 3,25%, de la 2,5% în prezent. Aceasta include o altă creştere de 50 de puncte de bază în martie, pe care oficialii au promis-o la ultima lor şedinţă, şi o majorare de un sfert de punct după aceea.

Prima reducere a ratei este acum programată pentru al doilea trimestru al anului 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO