ZF 24

ANAR: Viteza de reacţie în caz de inundaţie va scădea la o oră şi jumătate

ANAR: Viteza de reacţie în caz de inundaţie va scădea...

Autor: Andrei Dumitrescu

30.03.2015, 16:47 251

Astfel, viteza de reacţie la inundaţie scade de la trei - şase ore, cât este în prezent, după înfiinţarea celor 23 de centre, a precizat directorul Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul ANAR, Sorin Rândaşu.

Timpul de intervenţie a fost calculat la o viteză de deplasare a echipelor de 90 de kilometri pe oră, a mai arătat acesta.

Potrivit oficialului ANAR, centrele din zonele de graniţă vor permite inclusiv intervenţii transfrontaliere.

Cele 23 de centre de intervenţie rapidă (CIR) fac parte dintr-o serie de lucrări de infrastructură incluse într-un proiect european prin care urmăreşte inclusiv instalarea în toate cele 11 bazine hidrografice (Someş -Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş - Vedea, Buzău - Ialomiţa, Siret, Prut - Bârlad şi Dobrogea - Litoral) a unor echipamente electronice de monitorizare a debitelor.

Cu ajutorul acestor sisteme, vor fi interpretate datele meteo şi cele hidrologice, iar în funcţie de aceste informaţii specialiştii vor putea stabili din timp strategia de intervenţie, în aşa fel încât pagubele produse de revărsarea apelor să fie reduse la maxim.

Proiectul poartă numele "Watman - Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor - Etapa I" şi are o valoare totală de 63 de milioane de euro, din care 85 la sută sunt fonduri europene iar restul de 15 la sută sunt bani de la bugetul de stat.

Lansat pe 1 octombrie anul trecut, proiectul Watman va fi finalizat până în luna august, au precizat reprezentanţii ANAR.

În prezent sunt în curs de finalizare 13 CIR-uri, la Sighetu Marmaţiei, Satu Mare, Oradea, Marghita, Arad, Reşiţa, Timişoara, Craiova, Ştefăneşti, Mihăileşti, Focşani, Suceava şi Chichiş, până la sfârşitul lunii aprilie. Totodată, se lucrează la fundaţiile altor şase CIR-uri, din Tulcea, Constanţa, Iaşi, Ploieşti, Slobozia şi Alba-Iulia, iar la Şendreni şi Târgu Mureş se montează structura metalică. Alte două CIR-uri vor funcţiona la Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu.

În fiecare CIR va exista o echipă de intervenţie formată din aproximativ 15 angajaţi ai ANAR. Supravegherea va fi asigurată permanent, echipele fiind gata să intervină atât la inundaţii, cât şi în alte situaţii, precum poluările accidentale.

"Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informaţii, în timp real, privind evoluţia şi gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu şapte la sută la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România", se arată într-un comunicat emis de Administraţia Naţională Apele Române.

Proiectul va fi continuat tot cu fonduri europene în vederea implmentării unui sistem de alarmare a populaţiei în caz de inundaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO