ZF 24

Andreas Treichl, CEO al Erste Group: Taxa pe activele bancare în România este sub nivelul la care ne-am fi aşteptat. Ceea ce rămâne este însă un gust amar legat de mediul politic

Andreas Treichl, CEO al Erste Group: Taxa pe activele...

Autor: Anelis Baciu

08.05.2019, 09:51 189

Taxa pe activele bancare a fost redusă substanţial în România, sub nivelul la care s-ar fi aşteptat, a spus într-o teleconferinţă cu investitorii Andreas Treichl, CEO al Erste Group, acţionarul BCR.

“În România am avut o situaţie dureroasă la finalul anului trecut, când s-a încercat introducera unor taxe impovărătoare pentru unele industrii, inclusiv bacară. Rezultatul final însă este pozitiv, în sensul în care taxa bancară este substanţial mai redusă, sub nivelul la care ne-am fi aşteptat. Ceea ce rămâne este însă este un gust amar legat de mediul politic din România”, a explicat Treichl.

Potrivit ordonanţei de urgenţă care a modificat OUG 114, taxa pe activele bancare se situează la 0,2% pentru băncile care au o cotă de piaţă de sub 1% şi la 0,4% pentru băncile care au o cotă de piaţă de peste 1%. Cea mai mare parte a activilor este concentrată la băncile mari cu o cotă de piaţă de 1%. OUG 114 prevedea o taxă anuală de 1,2% din activele băncilor.

Odată cu reducerea nivelului taxei, Executivul a eliminat mai multe categorii de active, precum creditele acordate prin programele guvernamentale, titlurile de stat, numerarul. Impactul estimat al taxei bancare pentru 2019 este sub un miliard de lei, faţă de peste 5 miliarde de lei în forma iniţială.

Treichl a mai spus că BCR îşi îmbunătăţeşte poziţia competitivăăîn piaţă, însă rămâne un mare semn de întrebare dacă România va putea ajunge din urmă ţările mai performante din regiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO